Nyitókép: AP photo

 

Az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője jelenleg Fehéroroszországban tartózkodik. Ezt Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök erősítette meg kedden.

 

„Igen, valóban Fehéroroszországban van” – mondta Lukasenko a Belta fehérorosz hírügynökség szerint.

 

Pénteken Prigozsin azzal vádolta meg az orosz hadsereget, hogy rakétatámadást indított harcosainak táborai ellen. Ezt követően az elmúlt hétvégén csapatai segítségével megpróbálta megdönteni az orosz katonai parancsnokságot. Elfoglalták a dél-oroszországi Rosztov városát, és Moszkva felé vették az irányt.

 hirdetes_810x300  

 

A helyzet szombat este nyugodott meg, amikor Prigozsin bejelentette, hogy parancsot adott csapatainak, hogy térjenek vissza ukrajnai táboraikba. A Wagner-csoport feje azóta sem jelent meg a nyilvánosság előtt, hollétéről különféle spekulációk láttak napvilágot.

 

A válság végét Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök közvetítette. A megállapodás értelmében Prigozsin Fehéroroszországba költözik, emberei pedig választhatnak, hogy csatlakoznak hozzá, vagy beépülnek az orosz fegyveres erőkbe.

 

Kedd reggel óta tudósít a média egy Prigozsinnal összeköttetésben lévő repülőgépről, amely Moszkvából szállt fel és Fehéroroszországban szállt le. Egy meg nem nevezett amerikai képviselő jelezte, hogy a Wagner-csoport feje egy ablaktalan minszki szállodában szállt meg.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!