Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evan Vucci, Pool

 

Újabb, az orosz-ukrán háború lezárása vagy befagyasztása felé mutató cikk jelent meg a Foreign Affairs hasábjain. Samuel Charap politikai elemző, a RAND Corporation munkatársa szerint míg a Nyugat, de főleg az Egyesült Államok előre meghatározott végjáték nélkül kezdte Ukrajna támogatását Oroszország ellen, most válaszúthoz érkezett, és víziót kell kidolgoznia. Ez a vízió pedig a háború tárgyalások felé tereléséről szólhat.

 

Charap szerint ugyanis egyre világosabb, hogy a háború kimenetelét, vagyis a végjátékot a fegyveres konfliktus nem hozza el. Szavai egybecsengenek Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a magyar kormány álláspontjával, miszerint ennek a konfliktusnak a harctéren nincs megoldása.

 

„Az Egyesült Államok és szövetségesei választás előtt állnak jövőbeli stratégiájukat illetően. A következő hónapokban megpróbálhatják a háborút a tárgyalás felé terelni, vagy éveket várnak még ezzel. Ha úgy döntenek, hogy várnak, a konfliktus állása változatlan marad, de a háború költségei, az emberi és anyagi költségek megsokszorozódnak”

 

írja Charap. Ezt kvöetően levonja saját következtetését:

 hirdetes_810x300  

 

„…a stratégia megköveteli az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől, hogy fókuszt váltsanak, és elkezdjék elősegíteni a végjátékot”.

 

Ugyanakkor a rengeteg átadott nyugati technológia és a folyamatban lévő ukrán ellentámadás lehetőségei miatt sokan úgy vélik, hogy nem most jött el az ideje a tárgyalások kezdeményezésének. Charap azonban azt is leszögezi, önmagában már az is végletesen megterheli a nyugati kormányok erőforrásait, hogy esélyt adtak az ukránoknak egy sikeres ellentámadáshoz – és ez az ellentámadás ráadásul nem hoz katonailag döntő eredményt.

 

„Valójában még a frontvonal jelentős eltolódása sem vetne véget a konfliktusnak”

 

véli Charap. Szerinte az USA-ban arra számítanak, hogy Ukrajna legfeljebb Zaporizzsja és Herszon megyék egyes részeit tudja visszafoglalni a következő hónapokban.

 

„Kijev visszaszerezheti az irányítást olyan jelentős gazdasági eszközök felett, mint például a zaporizzsjai atomerőmű, Oroszország pedig újabb csapást szenvedne el katonai képességeire és globális presztízsére nézve, tovább növelve Moszkva számára a stratégiai katasztrófa költségeit”.

 

A fenti idézet tökéletesen mutatja egyébként az amerikai csőlátást az orosz-ukrán háború kapcsán. Az egykor Obama-adminisztrációban dolgozó Charap cikkében meg sem jelenik az atomerőmű visszafoglalásának kockázata, egy nukleáris baleset hatása vagy annak kockázata, hogy mi történne, ha Oroszországban totális káosz uralkodna el, olyan káosz, ahol nem lehetne tudni, hogy mi lesz a sorsa 6000 nukleáris robbanófejnek.

 

Charap szerint nem feltétlenül válnak be azok az európai remények, miszerint egy sikeres ukrán ellentámadás majd tárgyalóasztalhoz kényszeríti Putyint. A területveszteség önmagában nem vet véget a konfliktusnak. Putyin pedig újabb mozgósítást rendelhet el, fokozhatja az ukrajnai városok bombázását, vagy csak tartja a frontot, abban a meggyőződésben, hogy az idő neki dolgozik. (Hiszen Ukrajna nem önerejéből képes folytatni a háborút, kizárólag a nyugati támogatásnak köszönhetően, és ez Ukrajnát teljesen kiszolgáltatottá teszi – a szerk.).

 

Charap szerint a két szemben álló fél, Ukrajna és Oroszország még hosszú éveken keresztül megőrzi azon képességét, hogy a másikra katonai fenyegetést jelentsen.

 

Az elemző szerint Ukrajna „megérdemelné, hogy elkerülje” a hosszú, kimerítő és pusztító, akár egy évtizedig is elhúzódó háborút. Ezért úgy véli, hogy a nyugati kormányoknak stratégiát kell kialakítaniuk a háború lezárásáról.

 

„Tekintettel arra, hogy Moszkva és Kijev között továbbra is alapvető különbségek vannak olyan alapvető kérdésekben, mint a határok, az Oroszország és Ukrajna viszonyát normalizáló békeszerződés vagy átfogó politikai rendezés mégsem lehetetlen. (…) A nyugati kormányok és Kijev számára előnyösebbnek tűnhet a háború tárgyalás nélküli befejezése, mint az, ha egy agressziót alkalmazó állammal kell tárgyalniuk. De az ilyen intenzitású államközi háborúk tárgyalások nélkül nem érnek véget. Ha a háború kitart, rendkívül nehéz lesz visszaváltani egy alacsony intenzitású, lokalizált konfliktusra, mint ami a Donbaszban zajlott 2014 és 2022 között”

 

írja az elemző, majd kimondja azt, amit a liberális sajtó szentségtörésnek tart:

 

„Mivel tárgyalásokra lesz szükség, de a rendezés nem jöhet szóba, a legvalószínűbb végjáték a fegyverszünet (…), amely véget vetne az Oroszország és Ukrajna közötti forró háborúnak, de nem vetne véget a szélesebb konfliktusnak”

 

írja.

 

„Rövid távon ez azt jelenti, hogy továbbra is segítjük Kijevet az ellentámadásban, másrészt viszont párhuzamosan megbeszéléseket kezdünk a szövetségesekkel és Ukrajnával a végkifejletről. Elvileg az Oroszországgal folytatott tárgyalás kiegészíti, nem pedig kizárja a harctéren kifejtett nyomást. Ha Ukrajna területi nyeresége miatt a Kreml hajlandóbbá válik a kompromisszumra, akkor ezt csak egy működő diplomáciai csatornán keresztül lehet kideríteni”

 

fogalmaz Charap, hangsúlyozva, hogy minél később indul meg a diplomáciai kapcsolatfelvétel, annál nehezebb lesz a tárgyalások felé terelni az eseményeket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.