Nyitókép: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök azt állítja, hogy lebeszélte Vlagyimir Putyint arról, hogy „eltegye láb alól” a zsoldos Wagner-csoport alapítóját, Jevgenyij Prigozsint, aki hétvégén fellázadt az orosz katonai vezetés ellen.

 

„Megértettem, hogy kíméletlen döntés született… a lázadók megölése” – mondta Lukasenko kedden a fehérorosz állami média szerint. „Azt javasoltam Putyinnak, hogy ne rohanjon… „Gyerünk” – mondtam. „Beszéljünk Prigozsinnal és parancsnokaival” – jellemezte Lukasenko szombati beszélgetését az orosz elnökkel.

 

„Figyelj Szasa, ennek nincs értelme. Még a telefont sem veszi fel, senkivel sem akar beszélni” – reagált Putyin Lukasenko szerint.

 hirdetes_810x300  

 

A fehérorosz vezető elmondása szerint azt tanácsolta az orosz elnöknek, hogy „lásson túl az orra hegyénél“, és vegye figyelembe, hogy Prigozsin eltávolítása harcosai nagyszabású lázadásához vezethet.

 

Lukasenko Putyin közeli szövetségese és Prigozsin régi ismerőse – írja a Reuters. Ő volt az, aki közvetítette azt a megállapodást, amely alapján a Wagner-csapat vezetője szombaton kivonulásra utasította harcosait. E megállapodás értelmében kedden Prigozsin is Fehéroroszországba költözött. Emberei választhattak, hogy csatlakoznak hozzá, és visszavonulnak Fehéroroszországba, vagy bekerülnek az orosz fegyveres erőkbe.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!