Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Az Unian ukrán hírügynökség által közölt adatok szerint az EU tagállamai az orosz-ukrán háború kitörése óta 72 milliárd euró katonai, humanitárius és gazdasági segéllyel támogatták Ukrajnát. A legnagyobb donorok Németország, Hollandia és Lengyelország. A legkevesebb támogatást viszont a mainstream sajtó sugalmazásától eltérően nem Magyarország adta. Sőt, nem is Magyarország az egyetlen tagállam, amely nem szállít fegyvereket.

 

Az UNIAN uniós tisztviselőktől szerezte meg a dokumentumot, amely részletesen szétírja, mely tagállam hány milliárd eurót költött Ukrajnára. Eszerint az EU országai összesen 37,8 milliárd eurónyi gazdasági segélyt küldtek, további 17 milliárd eurót költöttek az EU-n belül az ukrán menekültek megsegítésére, 15,3 milliárd eurónyi katonai támogatást nyújtottak és 2 milliárd eurós humanitárius támogatást.

 

A legtöbb pénzt Németország küldte, összesen 7,3 milliárd eurót, amelyben 1,74 miliárd euró volt a humanitárius segély, 1,3 milliárd a gazdasági támogatás és 4,3 milliárd a katonai támogatás.

 

 hirdetes_300x300  

A második helyen Hollandia áll csaknem 4 milliárd euróval (ebből mindössze 587 millió euró a humanitárius segély, 993 millió a gazdasági támogatás, és 2,36 milliárd euró a katonai támogatás).

 

Dobogós harmadik Lengyelország 3,53 milliárd euróval, amelyben 2,42 milliárd euró a katonai támogatás.

 

A lista szerint Magyarországon kívül Írország, Málta és Ciprus sem nyújtott katonai támogatást Ukrajnának. Görögország viszont csak katonai támogatást nyújtott 188 millió euró értékben.

 

Az abszolút számokban legkevesebb támogatást az UNIAN információi szerint Málta (2 millió euró), Ciprus (3 millió euró), valamint Románia adta („mindössze” 11 millió eurót, 8 millió humanitárius segély, 3 millió euró katonai támogatás formájában).

 

A listán az utolsó előtti helyen szereplő Magyarország így is a román támogatás sokszorosát biztosította Ukrajnának: 47 millió eurós humanitárius támogatást nyújtott.

 

Szlovákia tavaly február óta 222 millió euró támogatást adott Ukrajnának, ebből mindössze 9 millió euró volt humanitárius segély, de 213 millió euró volt a katonai támogatás. Direkt gazdasági segélyt Pozsony nem nyújtott Ukrajnának (eddig).

 

Ez a lista nem tartalmazza a szankciók hatásainak költségeit, az energiaválság költségeit, az EU területén kiképzett 24 ezer ukrán katona programjának költségeit. Az EU korábban az idei évre 18 milliárd eurós gazdasági támogatást nyújtana Ukrajnának az állami költségvetés helyén tátongó pénzügyi kráter betömésére. Újabban pedig Brüsszel egy 50 milliárdos csomagot akarna lenyomni a tagállamok torkán. Ezenkívül 3,5 milliárd euróval 12 milliárdra növelték a uniós Békealapnak nevezett keret költségvetését, ami viszont szinte kizárólag Ukrajna felfegyverzését szolgálja.

 

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!