Nyitókép forrása: SITA/Yves Herman/Pool via AP

 

Elszabadult a pokol Franciaországban egy algériai származású 17 éves fiú meggyilkolása miatt, akit egy rendőr lőtt le. A gyilkosság után brutális zavargások törtek ki, a legsúlyosabb helyzet a francia fővárosban és környékén van. Több más város azonban hasonló problémákkal küzd, van ahol kijárási tilalmat rendeltek el. A helyzet komolyságát mutatja, hogy Emmanuel Macron francia elnök kénytelen volt idő előtt hazatérni Franciaországba az EU éppen zajló csúcstalálkozójáról.

 

Tombolnak az indulatok a francia városok utcáin. A múlt éjszaka a zavargásokban számos autót gyújtottak fel, épületeket, kirakatokat tettek tönkre a „tüntetők”. A Louvre felé vezető úton több üzletet kiraboltak, többet pedig felgyújtottak. Párizs külvárosaiban hasonló volt a helyzet: tüzek, fosztogatások, és petárdákkal rendőrökre tüzelő huligánok.

 

A francia rendőrség eddig 700 embert vett őrizetbe, a legtöbbjük 14 és 18 év közötti volt.

 

 hirdetes_300x300  

Legalább három városban éjszakai kijárási tilalmat vezettek be.

 

Emmanuel Macron francia elnök a helyzet miatt összehívta a válságstábot, amit ő maga fog vezetni, mivel a zavargásokra való tekintettel hazatér az EU csütörtökön és pénteken zajló országvezetői csúcstalálkozójáról. Macron az erőszakot „megbocsáthatatlannak” nevezte.

 

A három nappal ezelőtti gyilkosság pontos körülményei homályosak. Kedden, a francia főváros Nanterre nevű elővárosában egy rutinnak tűnő közúti ellenőrzés során egy francia rendőr lelőtt egy 17 éves fiatalt. Az igazoltatásra azután kerülhetett sor, hogy a fiatalember a buszsávban közlekedett.

 

Az ügyészség szerint a fiú igazoltatása során a lőfegyver használata nem volt jogos, ezért előzetes letartóztatásba helyezték az eljáró rendőrt. A megölt fiú búcsúztatásán 6200-an vettek részt, ám a békésnek hirdetett tüntetés gyorsan brutális zavargássá fajult. A felvonulók egy része garázdálkodni kezdett, barikádokat emelt, pirotechnikai eszközökkel gyújtogatott, majd autókat borítottak fel.

 

Fotó: SITA/AP Photo/Aurelien Morissard

 

Maga a rendőr ügyvédjén keresztül azt nyilatkozta, hogy azért sütötte el a fegyverét, mert úgy érezte, hogy veszélyben van az élete. Akárhogy is, most már az életveszélyhez nem fér kétség. A Le Figaro értesülései szerint a rendőrt és családját állandó védőőrizet alatt tartják, nincsenek biztonságban. Egyébként a 38 éves rendőr előmenetele eddig példás volt.

 

Az áldozattal kapcsolatban azonban napról napra változik a helyzet. Bár a gyászoló család ügyvédje a sajtónak azt állította, hogy a 17 éves srácnak sosem volt dolga a hatóságokkal, amiről kiderült, hogy nem igaz. Többször is megtagadta a közúti ellenőrzések során az együttműködést, méghozzá olyan gyakorisággal, hogy a kiskorúak bírósága előtt is meg kellett jelennie.

 

Fotó: SITA/AP Photo/Aurelien Morissard

 

Fotó: SITA/AP Photo/Aurelien Morissard

 

Fotó: SITA/AP Photo/Aurelien Morissard

 

Fotó: SITA/AP Photo/Aurelien Morissard

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.