Nyitókép: SITA/AP

 

Alekszandr Lukasenko, Fehéroroszország elnöke meghívta országába a Wagner-csoport zsoldosait, hogy kiképezzék a fehérorosz hadsereget. Amint arról a CNN hírportál a Belta hírügynökségre hivatkozva beszámolt, ezt Lukasenko a függetlenség napjának szentelt pénteki beszédében mondta.

 

A Wagner mecénása, Jevgenyij Prigozsin és sok harcosa lehetőséget kapott arra, hogy Fehéroroszországban találjanak menedéket, miután a múlt hétvégén fellázadtak az orosz védelmi minisztérium ellen. Még Moszkva felé is előrenyomultak, de Lukasenko közbenjárása után visszafordultak. Ezt követően lehetőséget kaptak arra, hogy Fehéroroszországba költözzenek, elkerülve az oroszországi üldözést.

 

Maga Lukasenko azt állítja, hogy Fehéroroszország felhasználhatja a Wagner-csoport tapasztalatát és szakértelmét. Ez a vélemény azonban ellentétben áll a fehérorosz ellenzékkel és a partizán aktivistákkal, akik a wagnereseket a fehérorosz népre és az ország függetlenségére nézve fenyegetésnek minősítették.

 hirdetes_810x300  

 

Pénteki beszédében Lukasenko azt mondta, nem fél a Wagner-csoport tagjaitól, mivel „régóta ismeri őket”.

 

„Ezek az emberek az egész világon harcoltak egy normális civilizáció létrehozásáért. A Nyugat a szíve mélyéig gyűlöli őket”

 

– mondta, majd hozzátette:

 

„Ha eljönnek az oktatóik, és harci tapasztalatot adnak át nekünk (fehéroroszoknak), akkor fogadni fogjuk őket”.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!