Nyitókép: AP Photo/Andrew Medichini

 

Ferenc pápa elítélte azt a döntést, amellyel a svéd hatóságok a múlt héten jóváhagyták a Koránnak a Stockholm központjában található mecset előtti felgyújtásával kapcsolatos tiltakozást.

 

Az Egyesült Arab Emírségek (EAE) al-Ittihad című lapnak adott interjújában a pápa kijelentette, hogy „minden szentnek tekintett könyvet tisztelettel kell kezelni, és ezzel tiszteletet kell mutatni azoknak, akik hisznek benne”.

 

„Dühös és kedvtelen vagyok ezektől a cselekedetektől. A véleménynyilvánítás szabadságával soha nem szabad visszaélni a mások iránti gyűlölet eszközeként”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Ferenc pápa, hozzátéve, hogy elítéli a Korán elégetésére vonatkozó engedély kiadását.

 

Egy állítólag Svédországban élő iraki keresztény menekült férfi először megtaposta a Koránt, majd felgyújtotta a muszlim szent könyv több oldalát Stockholm központjában, egy mecset előtti tiltakozás során. Minderre múlt szerdán került sor – a fontos muszlim ünnep, az áldozati ünnep első napján és nem sokkal a szaúd-arábiai Mekkába tartó éves zarándoklat vége előtt.

 

A svéd rendőrség kezdetben engedélyezte a szerdai tiltakozást egy stockholmi mecset előtt, de később „etnikai és nemzeti csoportok elleni hergeléssel” vádolta meg a szervezőt. Iraki tisztviselők felszólították Svédországot, hogy adják ki a Koránt felgyújtó 37 éves férfit Iraknak vádemelés céljából.

 

Az incidens ellenérzést váltott ki a muszlim világban. A Korán-égetés Svédország NATO-csatlakozási ambícióit is veszélyeztette, mivel az esemény a túlnyomórészt muszlim Törökországot is felháborította, amely még nem ratifikálta Svédország tagsági kérelmét.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!