Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Rob Bauer, a NATO Katonai Bizottságának vezetője szerint egy zaporizzsjai atomerőművet érő támadásnak globális hatásai lennének. Bauer a brit LBC rádiónak nyilatkozott, amely azzal kapcsolatban kérdezte, hogy az elmúlt napokban Ukrajna arra figyelmeztetett, hogy az oroszok hamis zászlós hadművelet keretében megtámadhatják az erőművet.

 

Bauer azonban nem mondott ellent az ukrán narratívának, ám azt hangsúlyozta, hogy Oroszországnak nem áll érdekében egy szándékos katasztrófa.

 

„Ha ez megtörténne – ismétlem, ha ez megtörténne – akkor ez nem katonai probléma lenne, hanem túlmutatna még a NATO-n is. Az egész világ érintett volna, és óriási hatása lenne Európára”

 

mondta.

 hirdetes_300x300  

 

„Egyesek úgy gondolják, mások azt remélik, hogy az oroszok ezt nem merik megtenni, mert ezzel elvesztenék támogatóikat a világban. (…)”

 

mondta Bauer.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Európa legnagyobb atomőerművét az oroszok március elejétől ellenőrzik, csapataik ott vannak az erőmű területén, mi több, innen lövik az ukrán Nyikopol városát a Dnyeper túlpartján. Az ukrán narratíva szerint az oroszok egy kieszközölt nukleáris katasztrófával állítanák meg az ukránok ellentámadását. Ugyanakkor az információs háborúban vállalt nyílt szerepe miatt az atomerőmű kapcsán a nyugati sajtó Kijev álláspontját közli kritikátlanul, pedig az ukránok tavaly ősszel meg is ostromolták az erőművet, és egyes elemzők szerint ma is van olyan része az ellentámadás tervének, ami az atomerőművet célozza.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!