Nyitókép: Ludovic Marin, Pool via AP

 

Emmanuel Macron francia elnök olyan intézkedés bevezetését javasolta, amely lehetővé tenné a rongálást és rablást elkövető gyermekek szüleinek gyors megbírságolását a tüntetések során. A kormány így reagálna az olyan heves tiltakozásokra, amelyek már napok óta dúlnak Franciaországban.

 

Az igazságügyi minisztérium közölte, hogy a péntek óta fogva tartott közel 4000 ember közül több mint 1200 fiatalkorú – tehát legalább az egyharmaduk.

 

Macron hétfőn a párizsi rendőrökkel tartott megbeszélésen megköszönte a rendőrség tagjainak munkáját, és felvetette, hogy gyors pénzbírságot szabnának ki azokra a szülőkre, akik nem képesek megfékezni gyermekeiket.

 hirdetes_300x300  

 

„Módot kell találnunk arra, hogy az első bűncselekmény elkövetése után egyszerűen anyagilag megbüntessük a családokat. A gyerekek megfékezése a szülők kötelessége, az állam ebben az esetben nem tudja pótolni a szerepüket”

 

– jelentette ki Macron.

 

A javaslat azután született, hogy a rendőrség 12 éves gyerekeket vett őrizetbe az erőszakos tüntetések során. A tiltakozások azután törtek ki, hogy az egyik rendőr egy közúti ellenőrzés során lelőtt egy 17 éves tinédzsert.

 

Eric Dupont-Moretti francia igazságügyi miniszter emlékeztette az ügyészeket a francia büntető törvénykönyv 227-17. paragrafusára is, amely lehetővé teszi a szülők megbüntetését. Azok a szülők, akik „súlyos ok nélkül elmulasztják gyermekük egészségére, biztonságára, erkölcsére és nevelésére vonatkozó törvényi kötelezettségeiket”, 30 000 euróig terjedő pénzbírsággal vagy két évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.