Nyitókép: Pixabay

 

Hollandiában jövő évtől szinte teljesen betiltják a mobiltelefonok, táblagépek és okosórák használatát az iskolai tantermekben – közölte július 4-én a holland kormány. Az iskolaügyi minisztériummal együttműködésben készült intézkedés célja a tanulók tanítási koncentrációjának javítása.

 

Az elektronikus eszközöket csak akkor engedik meg a tanteremben, ha a tanulóknak feltétlenül szükségük van rá. Például a digitális készségek oktatásakor, vagy ha egészségügyi problémákkal küzdő tanulók számára nyújtanak segítséget. A tilalom 2024. január 1-jén lép hatályba. Az AFP ügynökség szerint az általános iskolák felső tagozatára és a középiskolákra vonatkozik.

 

 „Bármennyire is életünk szerves részét képezik a mobiltelefonok, nem tartoznak az osztályterembe” – mondta Robbert Dijkgraaf oktatási miniszter. „A diákoknak képesnek kell lenniük koncentrálni, és lehetőséget kell adni nekik a jó tanulásra. A tudományos eredmények azt mutatják, hogy a mobiltelefonok elvonják a figyelmet. Meg kell védenünk tőle a diákokat” – folytatta.

 hirdetes_300x300  

 

A kormány még nem javasolt olyan törvényt, amely pontos szabályokat tartalmazna az iskolákra és a tanulókra vonatkozóan. Ehelyett megállapodott az iskolákkal és más szervezetekkel, hogy a következő hónapokban minden iskola elkészíti a saját változatát a tilalomról, amelyet aztán bevezet a gyakorlatba. A kormány a következő tanév vége után értékeli, hogy ez az eljárás meghozta-e a kívánt eredményt, vagy szükséges-e a tilalom törvényi úton történő érvényesítése.

 

A tiltást más országok is bevezették

 

Franciaország is ezt az utat választotta 2018-ban. Ott a parlament elfogadta a mobiltelefonok és egyéb eszközök betiltását a 15 év alatti tanulók számára. Hasonló tilalmak vannak érvényben az Egyesült Államok számos iskolájában is.

 

A The Washington Post nemrég megjelent cikke szerint az iskolai dolgozók egyre inkább úgy látják, hogy a telefonok akadályozzák a tanulást, egyben potenciális veszélyt is jelentenek a diákok lelki egészségére.

 

„Egyre több bizonyítékunk van arra, hogy a mobiltelefonok káros hatással vannak a tanításra” – jelentette be a holland kormány. „A diákok nem tudnak olyan jól koncentrálni, és ennek következtében az eredményeik is csorbulnak” – idézte az AFP a kormány közleményét. Dijkgraaf miniszter kijelentette, hogy az elmúlt hónapokban megvitatta ezt a témát tanárokkal, tudósokkal, szülőkkel és magukkal a diákokkal is.

 

RTVS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!