Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/File

 

Napok óta azt a narratívát tolja az ukrán vezetés, hogy az oroszok szándékosan atomkatasztrófát idéznének elő a zaporizzsjai atomerőmáben, ami Európa legnagyobb békés célú nukleáris létesítménye. Volodimir Zelenszkij ukrán kedden telefonos egyeztetésük alkalmával arra figyelmeztette Emmanuel Macron francia elnököt, hogy Oroszország „veszélyes provokációra” készül az általa elfoglalt atomerőműben.

 

Az ukránok részéről elindult a pánikkeltés is. Az egészségügyi minisztérium ajánlásokat adott ki a lakosság részére arról, mit kell tenniük a surgárszennyezett zónában.

 

Az ukránokkal szemben az oroszok azt állítják, hogy nevetséges a feltételezés, miszerint azt az erőművet, amit ők ellenőriznek, veszélyeztetni akarnák, a létesítmény elleni támadásra pedig szerintük épp Kijev készül, kamikaze drónokkal és rakéta-sorozetvetőkkel.

 

 hirdetes_300x300  

Az ukrán hadsereg a minap azt közölte, hogy az oroszok a negyedik blokk épületének tetején „robbanószerkezetre hasonlító” eszközöket telepítettek azzal a céllal, hogy azt a látszatot keltsék, Ukrajna bombázta az erőművet.

 

Mind Kijev, mind Moszkva jelezte, hogy a másik fél provokációjára szerdára virradó éjjel kerülhet sor.

 

Szerda reggel 8.00-kor azonban maguk az ukránok közölték, hogy a zaporizzsjai atomerőmű normális üzemben működik, és semmilyen probléma nem adódott a hűtőrendszerrel sem. Sőt, egyelőre a hűtővizet biztosító nagytároló sincs veszélyben. Az erőművet eredetileg ellenőrző ukrán Energoatom közlése szerint az erőmű reaktorai jelenleg nem működnek, így vizet sem párologtat a hűtőrendszer.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a zaporizzsjai erőmű körüli dráma mögötti valódi helyzetet lehetetlen kibogozni a nyilatkozatokból. Tény, hogy az oroszok tavaly március óta tartják ellenőrzésük alatt az erőművet, amelynek áramtermeléséhez az ukránok alig fértek hozzá. Július 4-én ismét megszakadt az erőmű és a fő külső vezetékkel való kapcsolat. Az is tény, hogy tavaly az ukránok többször is tüzérséggel lőtték az erőmű környékét, de mivel a nyugati sajtó kritikátlanul az ukrán narratívát közvetítette arról, hogy az oroszok saját magukat lövik az erőművet, jelenleg a nyugati média értesüléseinek hitelt adni nagyon nehéz – ahogy az ukránok nyilatkozatainak is.

 

Az is tény azonban, hogy az oroszoknak érdekében áll, hogy az ukránok többé ne tudják használni az erőművet, ha visszahódítanák. Ennek ellenére nehéz elképzelni, hogy ilyen közel az orosz határokhoz, különösen a Krímhez kockáztatnak egy kiterjedt sugárszennyezést. Másrészről az ukránoknak is érdeke az oroszokat beállítani szabotőröknek a világ előtt, hogy ha Kijev megpróbálná visszafoglalni az erőművet, a közvélemény előtt ne tűnjön katasztrófát kockáztató felelőtlen félnek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!