Nyitókép: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök kijelentette, hogy a wagneriták feje, Jevgenyij Prigozsin Szentpéterváron tartózkodik, zsoldosai pedig a Moszkva elleni lázadás előtti táborokban maradnak.

 

Lukasenko a múlt héten még azt állította, hogy Prigozsin Fehéroroszországban van. Csütörtökön nemzetközi újságíróknak elmondta, hogy a zsoldosok feje Szentpéterváron tartózkodik, a Wagner-csoport tagjai pedig a táborukban.

 

Prigozsin és zsoldosai június 24-én fellázadtak és Moszkva ellen vonultak. Az ok állítólag az orosz hadsereg rakétatámadásai volt a táboraik ellen. Prigozsin kijelentette, hogy ő és 25 000 katonája készen áll a csatában meghalni. Elfoglalták Rosztov-Don városát, ahol az orosz főhadiszállás található, és több száz kilométert tettek meg ellenállás nélkül. Körülbelül 200 kilométerrel Moszkva előtt álltak meg, ahol befejezték az „igazságért való menetelést”.

 hirdetes_810x300  

 

Lukasenko fehérorosz elnök segített véget vetni lázadásuknak. Szerinte Prigozsinnak Fehéroroszországba kellett volna költöznie, cserébe a saját és zsoldosai biztonsági garanciáiért.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!