Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Szlovákia hamarosan 16 Zuzana típusú önjáró löveget fog eladni Ukrajnának, a két ország pedig a közös lőszergyártás szándékáról is megállapodott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pozsonyi látogatása során.

 

Zuzana Čaputová államfő bejelentette, hogy sikerült aláírni a szerződést a 16 Zuzana típusú önjáró lövegről. A szállítás ideje egy éven belül van meghatározva. Az önjáró lövegek árát Ukrajna helyett Németország, Dánia és Norvégia fizeti ki. Korábban Ukrajna Szlovákiától 24 Zuzana 2-es típusú löveget kapott.

 

Ezenkívül a két ország új típusú lövegek közös fejlesztésébe is belefog, az eddigi hírek szerint a Zuzanák olcsóbb, fapados verziójáról lehet szó.

 

 hirdetes_300x300  

Közös lőszergyártásról is született megállapodás, és a bejelentés szerint Szlovákia segédkezni fog Ukrajna aknamentesítésében is.

 

Ukrajna más ígéreteket is kapott, az USA egyébként betiltott kazettás bombákat fog szállítani Ukrajnának, ráadásul még nem zárult le az ATACMS rakéták átadásáról szóló tárgyalás sem. Korábban az a hír jelent meg, hogy Washington fontolgatja az eddig túl nagy eszkalációs kockázatként kezelt, 300 kilométeres hatótávú rakéták átadását. Ezt a döntést egyelőre nem hozták meg.

 

Közben a közösségi oldalakon fotók jelentek meg egy olasz M109L önjáró lövegeket szállító konvojról.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!