Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Petr David Josek

 

Kijev aggódik Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és az Egyesült Államok egykori vezetői diplomatái között megvalósult tárgyalások miatt, mert azt jelezhetik, hogy az USA támogatása Ukrajna irányába csökkeni fog.

 

Egy neve elhallgatását kérő ukrán tisztviselő szerint „Kijev figyelmesen követi a titkos találkozóról szóló beszámolókat és kommentárokat”, ahogy azokat a híreket is, amelyek arról számoltak be, hogy háttérbeszélgetések zajlottak amerikai és orosz állampolgárok között a világ más részein is.

 

„Tekintettel az időzítésre, arra, hogy az erről szóló hírek épp a vilniusi NATO-csúcs előtt jelentek meg a médiában, felmerül a kérdés, hogy Washington határozott álláspontja Ukrajna meghívásáról a NATO-ba esetleg téma volt a háttértárgyalásokon”

 

fogalmazott az ukrán tisztviselő. Hozzátesszük, hogy Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője pénteken kijelentette, hogy a NATO-csúcson ugyan téma lesz Ukrajna NATO-tagsága, de nem lesz róla döntés, így a „Washington határozott álláspontja” szókapcsolat az ukrán tisztviselő részéről inkább információs manővernek tekinthető.

 

 hirdetes_810x300  

Egy nappal korábban az NBC News arról írt, hogy egykori magas beosztású amerikai diplomaták titkos tárgyalásokat folytattak az orosz diplomácia vezetőivel az „ukrajnai háború lezárásáról szóló esetleges tárgyalások megalapozása céljából”.

 

Körkép.sk, Ukrajinszka Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!