Nyitókép: AP Photo/Francisco Seco

 

Ankara támogatni fogja Svédország NATO-csatlakozását, ha az Európai Unió „megnyitja az utat“ Törökország EU-csatlakozása előtt – jelentette be hétfőn Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök.

 

„Először nyissátok meg az utat Törökország előtt, hogy csatlakozhasson az Európai Unióhoz, majd ezután mi megnyitjuk az utat Svédország előtt úgy, ahogyan Finnország előtt is“ – mondta Erdogan, mielőtt elindult a litvániai Vilniusba, a NATO-csúcsra. Hozzátette, hogy ugyanezt mondta vasárnap egy telefonhívás során Joe Biden amerikai elnöknek.

 

Törökország először 1987-ben nyújtotta be csatlakozási kérelmét az Európai Gazdasági Közösséghez, az EU elődjéhez. 1999-ben tagjelölt ország lett, 2005-ben pedig megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások. Ezeket 2016-ban felfüggesztették, mert az Unió aggodalmát fejezte ki a törökországi emberi jogok megsértése miatt.

 hirdetes_810x300  

 

„Egy tényre szeretnék rámutatni. Törökország 50 éve vár az EU kapuja előtt” – jelentette ki a török ​​elnök. „Majdnem minden NATO-tag EU-tag is. Most azokhoz az országokhoz szólok, amelyek 50 éve váratnak arra, hogy Törökország EU-tag legyen, és Vilniusban ismét beszélni fogok velük”.

 

Svédország a szomszédos Finnországgal együtt feladta régóta fennálló katonai semlegességét, válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára. Mindkét ország tavaly kérte a felvételt a NATO-ba. Finnország idén április elején csatlakozott a Szövetséghez, és a 31. tagország lett. Svédországnak az összes tagország beleegyezésére van szüksége a NATO-csatlakozáshoz, de Törökországon kívül Magyarországról sem érkezett még meg a beleegyezés.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!