Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A Lanceten közzétett, nem ellenőrzött kutatás szerint az oltás felvétele után bekövetkező halálozások oka az esetek háromnegyed részében az oltóanyag volt. A tanulmányt a Lancet szerkesztői azonnal törölték az oldalról ellentmondásos kutatási módszertanra hivatkozva. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a Lanceten a koronavírus-járvány ideje alatt számtalan cikk és tanulmány jelenhetett meg a vakcinákról. Az oldal például anno azt a tanulmányt is közölte, amely szerint az orosz vakcina hatékonysága (a járvány második évében) 91 százalékos volt – ez akkoriban főben járó bűn volt a mainstream szemében.

 

A nagy vitát kiváltó tanulmány szerzői ugyanakkor cenzúrát emlegetnek. A szerzők között neves amerikai intézmények munkatársai szerepelnek, a Michigan Egyetemről és az amerikai egészségügyi minisztériumból.

 

Tény, hogy a kutatás mintavétele meglehetősen kicsi: a 325 vizsgált esetből 240-ben állapították meg, hogy az oltás felvétele után bekövetkező halált 74 százalékban vakcina okozta. A kutatási anyag boncolási jegyzőkönyvekre alapoz.

 

 hirdetes_810x300  

A legnagyobb arányban a halál közvetlen okaként a szív- és érrendszer összeomlását (53 százalék), kisebb részt a vér- és nyirokrendszer (17 százalék), valamint a légzőrendszer (8 százalék) összeomlását, illetve szervi elégtelenséget (7 százalék) állapítottak meg. Egy-egy százaléknyi volt a súlya az idegrendszert, az immunrendszert és az emésztőrendszert ért súlyos szervkárosodásnak.

 

21 esetben a vakcina egyszerre három vagy több szervet is károsított.

 

A legtöbb elhunyt Pfizer vakcinát kapott (41 százalék), a Sinovac a második leggyakoribb a listán (37 százalék), az AstraZeneca a harmadik (13 százalék), majd a Moderna jön 7 százalékkal. A halálesetek kis töredékét a Johnso&Johnson (Jansen) vakcinával és a Sinopharmmal hozták kapcsolatba.

 

A halál átlagos 14 nappal az oltás felvétele után következett be, a legtöbb beteg (akinek átlagéletkora 70 év volt) egy héten belül belehalt valamelyik fent említett szervi komplikációba.

 

 

A tanulmány nem kevesebbet állít, mint hogy az általuk feltérképezett esetekben a halál nem véletlenül következett be az oltás felvétele után, hanem a halált kifejezetten a vakcinák okozták.

 

A tanulmány a Lancet oldaláról 24 órán belül eltűnt, arra hivatkozva, hogy a tanulmányhoz nincs csatolva részletes módszertan, a szöveg pedig „megsértette az ellenőrizhetőség elvét”.

 

A tanulmányt ugyanakkor valóban nem ellenőrizték még független szakértők.

 

Megjegyezzük, hogy valószínűleg jó ideig nem tudjuk meg, hogy a tanulmány tartama hiteles volt-e, vagy sem. Az Egyesült Államok minisztériumai és illetékesei foggal-körömmel kiállnak a vakcinák biztonságossága mellett, és nem csak azért, mert komoly biznisz van mögötte. Donald Trump volt amerikai elnök 2020-as választási bukása jórészt a koronavírus-járványra adott reakciójának volt köszönhető. Egy vakcinákat pellengérre állító tanulmány ilyen közel az amerikai elnökjelölt-aspiránsok versenyéhez részben rehabilitálhatja Trump nézeteit. Ahogy a koronavírus eredetéről szóló információk is geopolitikai játékszerré váltak a politikusok kezében, úgy válnak politikai eszközzé a vakcinák körüli kérdőjelek is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.