Nyitókép: AP Photo/Jae C. Hong

 

Az ukránok több mint háromnegyede elfogadhatatlannak tartaná, ha országuk „a béke áraként“ visszavonná az Észak-atlanti Szövetséghez való csatlakozási kérelmét – derült ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KIIS) friss felméréséből, amelynek eredményéről hétfőn számolt be a Sky News.

 

A felmérésből kiderül, hogy az ukránok 89 százaléka szeretné, ha országa a NATO tagja lenne. Kelet-Ukrajnában a lakosság 79 százaléka, nyugaton 93 százaléka vágyik erre.

 

A válaszadók 76 százaléka ugyanakkor azt mondta, hogy nem értene egyet országa NATO-csatlakozási kérelmének felfüggesztésével vagy visszavonásával, ha ez a Moszkvával kötendő esetleges békemegállapodás feltétele lenne.

 hirdetes_300x300  

 

„Fontos még egyszer hangsúlyozni, hogy nem az ukránok NATO-csatlakozási vágya „provokálta” Oroszországot, hanem az orosz agresszió vált (az ukránok számára) az euroatlanti integráció nyilvános támogatásának katalizátorává”

 

– mondta a KIIS ügyvezető igazgatója, Anton Hrushetskyi.

 

„Ugyanakkor minél hosszabb a háború, az ukránok annál inkább ragaszkodnak a teljes körű NATO-tagsághoz, és a többi állam biztonsági garanciái kevésbé tűnnek meggyőzőnek”

 

– tette hozzá.

 

A Sky News emlékeztet arra, hogy 2021-ben a szociológusok adatai szerint az ukránok mindössze 48 százaléka támogatta a NATO-csatlakozást.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!