Nyitókép: AP Photo/Mindaugas Kulbis

 

Ukrajna és Svédorszég NATO-tagfelvétele lesz az egyik legfontosabb téma az Észak-atlanti Szövetség kétnapos csúcstalálkozóján, amely kedden kezdődik a litván fővárosban. A vilniusi tanácskozástól az ukrán vezetés döntést remél, Kijev meghívását a szervezetbe. Joe Biden amerikai elnök ugyanakkor egy tévéinterjúban arról beszélt, hogy Ukrajna még nem áll készen a NATO-tagságra, és nem is lehet addig dönteni arról, amíg le nem zárul a háború.

 

Múlt péntek óta tíz Patriot típusú légvédelmi üteg áll készenlétben a vilniusi repülőtér mellett. A rakétarendszereket német katonák működtetik. Rajtuk kívül tizenhat NATO-tagállamból még összesen ezer katona érkezett a napokban Litvániába, hogy a szövetség kétnapos csúcstalálkozójának biztonságát szavatolja.

 

A Vilniustól alig 30 kilométerre húzódó litván-belarusz határ védelmét is megerősítették. Az apró balti állam délkeleten több mint 650 kilométeren határos a Moszkva legszorosabb szövetségesének számító Fehéroroszországgal.

 hirdetes_810x300  

 

Délnyugaton pedig az orosz balti flotta főhadiszállásának számító kalinyingrádi exklávé választja el Lengyelországtól, így a készültség érthető.

 

Stoltenberg: Azt kell biztosítani, hogy Ukrajna újra Európa szuverén és független országa legyen

 

A szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg már hétfőn megérkezett a litván fővárosba, és közölte: egészen biztos abban, hogy a csúcstalálkozó résztvevői további határozott támogatásukról biztosítják Ukrajnát.

 

A főtitkár szerint csaknem valamennyi tagállam egyetért azzal, hogy Ukrajnának helye van a NATO-ban, a kérdés inkább az, hogy mikor.

 

„Újra meg újra hangsúlyozzuk, hogy a szövetségeseken – és persze az ukránokon – múlik, mikor válik időszerűvé a teljes jogú tagság felajánlása. De most elsősorban azt kell biztosítani, hogy Ukrajna újra Európa szuverén és független országa legyen, enélkül nem lehet a NATO-tagságról tárgyalni”

 

– jelentette ki Stoltenberg.

 

Hasonló véleményt fogalmazott meg Joe Biden amerikai elnök is, aki a vilniusi találkozó előtt Londonban egyeztetett Rishi Sunak brit kormányfővel. Előző este, a CNN-nek adott interjúban Joe Biden azt mondta: „Ukrajna nem áll készen a NATO-tagságra, és a háborúnak le kell zárulnia, mielőtt erről döntés születik.” Hozzátette: az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek minden eszközzel segíteniük kell Ukrajnát az orosz agresszióval szemben.

 

Svédország NATO-tagságáról már hétfő este egyeztetések történtek Vilniusban. A szövetségeseknek – élükön Jens Stoltenberg főtitkárral – sikerült meggyőzni Recep Tayyip Erdogan török államfőt, hogy kérje a parlamenttől a svéd csatlakozási kérelem haladéktalan ratifikálását.

 

A kedden kezdődő csúcstalálkozón a tagállamok vezetői a NATO védelmi képességének megerősítéséről is tárgyalnak. Kiemelt figyelmet szentelnek a hadiipar fejlesztésének, és meghatározzák a védelmi kiadások növelésének mértékét.

 

M1

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!