Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Virginia Mayo

 

Lengyelország és Ukrajna sosem békélhet meg teljesen, amíg meg nem találják és örök nyugalomra nem helyezik az ukrán nacionalisták által második világháborúban meggyilkolt összes lengyelt – jelentette ki Matusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden, a volhíniai mészárlások évfordulója alkalmából.

 

A dolog érdekessége, hogy Lengyelország Ukrajna egyik legnagyobb és legradikálisabb támogatója az Oroszország ellen vívott háborúban, most, a vilniusi NATO-csúcs első napján mégis olyan dologra hívta fel a figyelmet, amely a két ország kapcsolatát súlyosan megterheli.

 

Morawiecki arról a mélyen gyökerező ellentétről beszélt, ami az 1943–1945 között ukránok által, a lengyel lakosság terhére elkövetett tömeggyilkosságokra vezethető vissza. Az ukrán nacionalisták akkor 100 ezer lengyelt öltek meg a mai Ukrajna területén található térségben, amelyek azonban a II. világháború előtt még Lengyelországhoz tartoztak.

 

 hirdetes_300x300  

„Ez a bűncselekmény olyan kirívó volt, hogy annak kell nevezni, ami valójában volt: népirtásnak”

 

mondta Morawiecki a keddi varsói megemlékezésen.

 

Nem lesz végleges lengyel-ukrán megbékélés, amíg nem találjuk meg honfitársaink összes földi maradványát és nem kapják meg az őket megillető tiszteletet

 

fogalmazott a lengyel kormányfő.

 

2013-ban a lengyel parlament „a népirtás jegyeit magán viselő etnikai tisztogatásnak” ismerte el az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) által elkövetett tömeggyilkosságokat. Ukrajna ezt az állítást nem fogadta el, gyakran hivatkozik arra, hogy a volhíniai eseményekre válaszul ukránok ezreinek halálát okozó megtorlások indultak a lengyelek részéről.

 

Lengyelország azt követeli, hogy Ukrajna engedélyezze szakembereinek a korlátlan hozzáférést azokhoz a helyszínekhez, ahol vélhetően a legyilkoltak maradványai találhatók, és hogy exhumálhassák őket majd megfelelő temetésben részesítsék az áldozatokat.

 

2017-ben Ukrajna megtiltotta a lengyel hatóságoknak, hogy áldozatok után kutassanak. 2022-ben aztán Kijev engedélyt adott Varsónak egyetlen település átvizsgálására.

 

Körkép.sk, reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.