Nyitókép: Getty Images

 

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter kedden bejelentette, hogy 11 országból álló koalíciót alakítanak, amely amerikai F-16-os vadászrepülőgépeken ukrán pilóták kiképzését végzi majd.

 

Dániában augusztusban kezdődik az ezen gépek vezérlésére és karbantartására fókuszáló képzés, a jövőben pedig egy romániai oktatóközpont létrehozása is várható. Reznyikov szerint az ukrán pilóták hat hónapon belül repülhetnek ezekkel a gépekkel – írja az AFP.

 

Ukrajna az elmúlt hónapokban többször kérte szövetségeseit modern F-16-os vadászgépek szállítására, hogy hatékonyan tudjon szembeszállni Oroszország légi fölényével és biztosítsa a megszállt területek felszabadításához szükséges légi támogatást.

 hirdetes_810x300  

 

„Hivatalos: koalíció alakult az ukrán légierő kiképzésére az F-16-osokon! Ma 11 partnerállam írta alá a (releváns) memorandumot” – írta a Twitteren Reznyikov, aki kedden érkezett Vilniusba, ahol megkezdődött a kétnapos NATO-csúcs.

 

Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter Vilniusban bejelentette, hogy a kiképzési program augusztusban indul országa területén. „Remélhetőleg a jövő év elején látni fogjuk az eredményeket” – mondta Poulsen a memorandum ünnepélyes aláírása után.

 

Dánia mellett Hollandia is vezető szerepet tölt be az ukrán pilóták és kisegítő személyzet képzését célzó nemzetközi koalíció létrehozásában.

 

„Meg kell védenünk civil lakosságunkat, infrastruktúránkat, kulcsfontosságú létesítményeinket, egyetemeinket. Ezért nagyon fontos számunkra, hogy létrejöjjön ez a koalíció a vadászrepülőgépekért” – mondta Reznyikov Vilniusban.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!