Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin

 

Az elmúlt napokban nagy vihart kavart az a bejelentés, hogy az Egyesült Államok úgynevezett kazettás bombákat küld Ukrajnának. A fegyverek között is a legembertelenebb eszközök közé tartozó kazettás bombák átadását több szakértő is úgy értékelte, hogy az USA talán kezd kifogyni az átadható munícióból. George Friedman a Geopolitical Futures hasábjain megjelent elemzésében azonban úgy véli, hogy két motiváció áll a bejelentés hátterében: az egyik az, hogy Washington a háború lezárása felé terelné az eseményeket, a másik az a dilemma, hogy ez a lezárás mit jelentsen Ukrajna és Joe Biden amerikai elnök javára. A dolog szoros összefüggésben áll azzal, hogy egyre valószínűbb egy minden korábbinál nagyobb orosz ellentámadás megindítása.

 

Az Egyesült Államok már a választásokra készül, így Washingtonnak is sürgető lenne az ukrajnai konfliktus valamilyen rendezése. Részben az anyagi okok miatt, azonban sokkal nagyobbat nyom  a latban, hogy Joe Biden amerikai elnök, aki újrázni akar a jövőre esedékes elnökválasztáson, békehozóként akarja bemutatni magát a közvélemény előtt, különösen a bizonytalan választóknál. Friedman a következőket írja ezzel kapcsolatban:

 

„Washingtonnak belső okokból van szüksége a konfliktus rendezésére azért, hogy elbizonytalanítsa a háborút ellenző vagy a háborúban kételkedő választókat. Ha az orosz offenzíva szétzúzza az ukrán védelmet, vagy ha jelentősen megroppantja azt, akkor ezek a szavazók még inkább kételkedni fognak abban, hogy az Egyesült Államoknak szüksége van Ukrajna háborús erőfeszítéseinek támogatására”

 

fogalmazott a neves szakértő.

 hirdetes_810x300  

 

Orosz oldalon a helyzet szintén problematikus. Az oroszok emberéletekkel fizetnek a konfliktusért, miközben nő a belső nyomás Moszkván, hogy valamiféle győzelmet érjen el. Egyre több a jele, hogy az oroszok egy hatalmas ellentámadásra készülnek, közel 200 ezer katonát vezényeltek a keleti határra, és ha hinni lehet a híreknek, ezúttal nem szedett-vetett újoncokról van szó, hanem tapasztalt, jól kiképzett reguláris hadseregről.

 

A fő dilemma az, hogy bár az USA és Oroszország is le akarja zárni a háborút, továbbra is kérdés, hogy hol húzódjon a győzelem határa.

 

„Putyinnak (…) meg kell változtatni a tárgyalások dinamikáját. Meggyőző katonai győzelemre van szüksége elsősorban ahhoz, hogy az ő feltételei szerint érjen véget a háború, másrészt hogy igazolhassa a háború megindítását az orosz közvélemény előtt. Nagyon sok bizonyék van arra, hogy az oroszok hatalmas támadásra készülnek, hogy megakadályozzák az ukrán ellentámadást és behatoljanak Ukrajna belsejébe”

 

magyarázza Friedman, aki szerint a kazettás bombák küldése lényegében a béketárgyalások előtti manőverek részét képezik. 

 

Erre utal az is, hogy szokatlan módon a kazettás bombák küldését nem egy alacsonyabb beosztású tisztviselő jelentette be, hanem maga Joe Biden, és így a bejelentés felért egy üzenettel. És mi volt ez az üzenet? Az, hogy ha megindul az orosz ellentámadás, akkor Oroszországnak iszonyú emberáldozatokkal kell számolnia a kazettás bombák miatt.

 

„Az Egyesült Államok egyszerűen nem biztos abban, hogy az ukránok nem merültek ki teljesen. Ezért a kazettás bombák és Biden szorongása. Ha az oroszok kazettás bombákkal szemben támadnak, hatalmas veszteségeket szenvednek el, és az erejük egyszerűen megtörhet, de legalábbis elvesztik utolsó esélyüket is a béketárgyalásokra, ahol saját engedményeiket kikényszeríthetik”

 

írta Friedman, megfogalmazva azt is, mi állhat  Washington döntése mögött valójában:

 

„A kazettás bombák átadására vonatkozó elnöki ígéret (…) az oroszok tárgyalásokra kényszerítését és követeléseik minimalizálását szolgálja”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.