Nyitókép: Vadim Ghirda/AP

 

António Guterres ENSZ-főtitkár azt javasolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy hosszabbítsa meg azt a megállapodást, amely lehetővé teszi a gabona biztonságos exportját Ukrajnából a Fekete-tengeren át a világba, cserébe a Rosselkhozbank orosz mezőgazdasági bank fiókjának visszakapcsolásáért a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerhez. Ezt jól értesült források közölték a Reuters hírügynökséggel, amely szerdán informált róla.

 

Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy kilép a gabonaegyezményből, amelyet Törökországgal együtt az ENSZ közvetített Moszkva és Kijev között, és amely július 17-én jár le. Oroszország okként azt hozza fel, hogy eddig még nem teljesítették követelményeiket arra vonatkozóan, hogy gabonát és műtrágyát tudjanak külföldre exportálni.

 

A fekete-tengeri gabonaegyezmény alapján közlekedő utolsó két hajó jelenleg a dél-ukrajnai odesszai kikötőben tartózkodik, és ott rakodják be az említett árukat a megállapodás lejárta előtt.

 hirdetes_810x300  

 

Oroszországot az ukrajnai invázió miatt bevezetett szankciók részeként választották le a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerről. A rendszer a zökkenőmentes nemzetközi fizetések biztosítására szolgál.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!