Nyitókép: Alexander Zemlianichenko/AP

 

Nem ez volt az első eset, hogy némi önmérsékletre kellett inteni az ukrán politikusokat.

 

Ben Wallace brit védelmi miniszter azt javasolta az ukrán elnöknek, hogy nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie arra, hogy megköszönje a Nyugat által nyújtott a segítséget, miután Volodimir Zelenszkij élesen bírálta a NATO-t, és abszurdnak nevezte, hogy nem határoznak meg sem menetrendet, sem időkeretet Ukrajna katonai szövetséghez való csatlakozására.

 

„Akár tetszik, akár nem, az emberek egy kis hálát várnak el” – mondta Wallace a Vilniusban tartott NATO-csúcstalálkozó végén tartott tájékoztatón, amikor az ukrán elnök idézett megjegyzéseiről kérdezték. A miniszter azt is elárulta, tavaly Ukrajnába utazott, ahol egy fegyverekből álló bevásárlólistát mutattak be neki.

 hirdetes_810x300  

 

„Tudja, mi nem az Amazon vagyunk. Ezt mondtam nekik tavaly, amikor 11 órát vezettem, hogy átadjanak egy listát” – fogalmazott.

 

Hozzátette: van, hogy meg kell győzni képviselőket az amerikai kongresszusban, vagy meg kell kérni bizonyos államokat, hogy szabaduljanak meg fegyverkészleteiktől – utalva arra, hogy a britek hathatós segítséget nyújtottak Kijevnek a nyugati szövetségesekkel való tárgyalások során.

 

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója egy nyilvános fórumon úgy nyilatkozott, az Egyesült Államok hatalmas kapacitást biztosított annak érdekében, hogy az ukrán katonák megfelelő mennyiségű lőszerrel, légvédelemmel, gyalogsággal, harcjárművekkel, aknamentesítési eszközökkel és sok mással rendelkezzenek, hogy hatékonyan védhessék meg hazájukat, és visszavehessék területeiket.

 

hirado.hu/The Guardian

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!