Nyitókép forrása: SITA/Paul Daly/The Canadian Press via AP, File

 

A tragikus véget ért Titan merülőhajó utasai és legénysége vélhetően a hajótest összeroppanása előtti 48-71 másodperben felfogták helyzetüket – véli a szakértő, aki szerint ez az egy perc körüli időszak horrorba illő jelent lehetett.

 

A New York Post közlése szerint José Luis Martín spanyol oceanológus és mérnök vázolta fel, hogy mi történhetett a Titanic roncsának megközelítését vállaló Titan merülőhajóval közvetlenül megsemmisülése előtt. A tragédiában 5-en haltak meg.

 

A szakértő szerint a katasztrófa előtt a Titanon elektronikus hiba léphetett fel, ami miatt nem működött a meghajtás. Mivel az utasok a hajótest elejében összpontosultak, nagyjából 400 kilogrammos összsúllyal, a merülőhajó felbillent, és függőleges helyzetbe nyílként „zuhan” a tengerfenék felé. A legénység pedig a hajtóművek meghibásodása miatt sem manőverezni, sem megállítani nem tudta a hajót.

 

 hirdetes_810x300  

A felbillent hajótestben ülő utasok egymásra zuhantak, miközben a gyorsan süllyedő hajóban egyre nőtt a nyomás. Nagyjából mintegy 900 métert zuhanhattak, mielőtt 1700 méteres mélységben a hajótest megadta magát a nyomásnak, és összeroppant.

 

Az egész 48-71 másodpercig tarthatott, és az utasok és a vezető is tisztában volt a helyzettel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.