Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Gideon Maundu, File

 

Elhagyta az utolsó gabonaszállítmány az ukrán kikötőt vasárnap. Ez az utolsó szállítmány, mielőtt hétfőn lejárna a fekete-tengeri gabonafolyosó-egyezmény. Oroszország ugyanis nem látja okát az eddig már többször meghosszabbított megállapodás újabb meghosszabbításának, mivel nem teljesültek az orosz gabonára és műtrágyára vonatkozó feltételei.

 

Az ENSZ pénteken még úgy nyilatkozott, hogy választ várnak Vlagyimir Putyin elnöktől legutóbbi ajánlatukra (a mezőgazdasági bank SWIFT-hez való újracsatlakozását tették volna lehetővé, ám láthatóan ez Moszkva számára kevés volt).

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a gabonaegyezmény elvileg a szegény afrikai és ázsiai ország élelmiszerellátását volt hivatott biztosítani, mivel Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb exportőrei közé tartoznak. Ukrajnát az orosz tengeri blokád, Oroszországot a nyugati szankciók akadályozzák a gabona értékesesítésében. A gabonafolyosó eredménye azonban az volt, hogy elsősorban a legfizetőképesebb országok, mint Törökország, Kína és az EU tagállamai vásárolták meg az ukrán gabonát.

 

 hirdetes_300x300  

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.