Nyitókép: Twitter/Polish Foreign Ministry

 

Oroszország a fekete-tengeri gabonakezdeményezés felfüggesztésével fokozta „birodalmi háborúját” Ukrajnában a más országok elleni gazdasági agresszióval – jelentette ki a lengyel külügyminiszter az ENSZ előtt.

 

Zbigniew Rau azt mondta az ülésen, hogy Oroszország úgy döntött, „tovább szítja az Ukrajna elleni birodalmi háborúját” azzal, hogy „újra fellobbantja gazdasági agresszióját a globális dél társadalmai ellen”, amelyek leginkább rászorulnak az egyezmény betartására. Rau felszólította a fekete-tengeri gabonaegyezmény fennmaradó feleit, hogy tartsák magukat kötelezettségvállalásaikhoz, és folytassák az ukrán gabona exportját.

 

A lengyel külügyminiszter szerint Oroszország cselekedetei azt mutatják, hogy „ennek a háborúnak a következményei messze túlmutatnak az ukrán és az orosz határokon”.

 hirdetes_300x300  

 

„A nemzetközi bűncselekmények elkövetőit felelősségre kell vonni.”

 

– mondta Rau, aki azt is kijelentette, hogy Lengyelország támogatja a Nemzetközi Bíróság, a Nemzetközi Büntetőbíróság és az Emberi Jogok Európai Bíróságának a munkáját. Megjegyezte, hogy Lengyelország résztvesz az Oroszország által Ukrajna ellen elkövetett agresszió bűntette miatt létrehozott különleges bíróság létrehozására irányuló erőfeszítésekben.

 

A lengyel külügyminiszter továbbá azt is  kifejezte, hogy Varsó támogatja az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy létrehozzanak egy „nemzetközi mechanizmust az Oroszországi Föderáció inváziója által okozott károk jóvátételére”.

 

Sürgette a nemzetközi közösséget, hogy „továbbra is támogassa Ukrajnát, amely egy igazságos ügy”, és felszólította „az ENSZ BT tagjait és az ENSZ egész családját”, hogy mutassanak elszántságot a nemzetközi rend alapelveinek védelmében – jelentette a PAP hírügynökség.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!