Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Az év első öt hónapjában közel meg hét és félszereződött a Szlovákia és Ukrajna közti kereskedelem volumene, ezért a szlovák kormány az Európai Bizottsággal tárgyalna egyes ukrán élelmiszeripari termékek és termények importjára vonatkozó tiltások fenntartásáról. Erről Ján Bíreš mezőgazdasági miniszter számolt be cseh kollégájával folytatott találkozóját követően.

 

Az EU által engedélyezett jelenlegi tiltások csak 4 termékre vonatkoznak, és csak szeptember 15-ig hatályosak. Az agrárminiszterek jövő heti uniós tanácsi ülésén a szlovák minszter fel akarja vetni a tiltások kiszélesítését.

 

Tekintve, hogy az Ódor-kabinet több kulcsfontosságú kérdésben is kritika nélkül követi Brüsszel irányzékát, a mostani bejelentés némileg meglepő. De csak addig, míg ki nem derül, hogy még maga az agrárminiszter sem hisz abban, hogy az Európai Bizottság hajlandó lenne bővíteni a kitiltott termékek listáját – magyarul: az esélytelenek nyugalmával veti fel javaslatait a tanácsülésen, és majd a Bizottság döntésével fogja magyarázni tétlenségét.

 

 hirdetes_810x300  

Az importtilalom jelenleg az ukrán búzára, kukoricára, repcére és napraforgóra vonatkozik.

 

A cseheknek is megvan a maguk problémája. A cseh agrárminiszter feje azonban nem az ukrán gabona, hanem az ukrán csirkehús miatt fáj. A dolog pikantériája, hogy az ukrajnai származású hústermékeket Szlovákiában (egyébként jogszabályoknak megfelelő módon) csomagolják újra, mielőtt Csehországba vinnék.

 

A cseh és szlovák agrárminiszter is egyetértett abban, hogy a fekete-tengeri gabonafolyosó-egyezmény felbontása orosz részről (ami az ukrán gabona importját lehetetleníti el a tengeri útvonalakon) növelni fogja a nyomást a közép-európai országokon.

 

Körkép.sk, TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!