Nyitókép: Patrick Semansky/AP

 

A Fehér Házban talált droggal kapcsolatos spekulációk arról szóltak, hogy a kokain nem véletlenül Hunter Bidenhez, az elnök problémás fiához tartozik-e. A titkosszolgálat azonban a tettes megnevezése nélkül lezárta az ügyet, amiért a republikánusok kritikával illették őket – írja a Štandard.

 

Július elején fehér port találtak egy kis műanyag zacskóban a Fehér Ház nyugati szárnyában. Az épületet ezért több órára kiürítették, és az anyagot elemzésre küldték. Az elemzés megerősítette, hogy az egy grammnál kevesebb fehér por valójában kokain.

 

Kokaint találtak a Fehér Házban

 hirdetes_300x300  

Vajon Hunter Bidené volt?

 

A szert abban az időben találták meg, amikor Hunter Biden – Joe Biden elnök problémás fia, akit korábban drogfüggőséggel kezeltek – hosszú idő után megjelent a Fehér Házban. Drogos-szexuális túlkapásait egy éve az egész világ figyelte, hiszen akkoriban a hackereknek és újságíróknak sikerült feltörniük vitatott videókkal teli online tárhelyének jelszavát.

 

E kétes múlt miatt kezdett a média találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy vajon az elnök fiáé-e a kokain. Hunter Biden június 30-án, pénteken, körülbelül 18:30-kor hagyta el a Fehér Házat, nagyjából 48 órával a fehér por felfedezése előtt.

 

Ezeket a találgatásokat felerősítette az elnök sajtóosztálya is, amely nem volt hajlandó egyértelműen válaszolni arra, hogy a kábítószer a Biden családhoz tartozik-e.

 

A nyomozás nem derített fényt a tettesre

 

Azt a kérdést, hogy ki vitte be a kokaint a Fehér Házba, a nyomozók tizenegy napon keresztül próbálták megoldani, és arra a következtetésre jutottak, hogy a tettest nem sikerült azonosítani.

 

Ennek oka állítólag az, hogy az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat szerint a kokainos zacskón nem találtak DNS-nyomokat vagy ujjlenyomatokat. Ráadásul közvetlenül a kábítószer megtalálásának helyén nincs kamera. A nyomozók szerint így megközelítőleg ötszázra sikerült leszűkíteni a gyanúsítottak számát, amit túl magasnak értékelték. Az ügy kivizsgálására felállított bizottság előtt elmondták az amerikai törvényhozóknak, hogy ezeknek az embereknek a kikérdezése időpazarlás lenne, főleg, ha nincs bizonyítékuk, és valószínűleg illegális lenne ezeket az embereket drogtesztnek alávetni.

 

A kétségek megmaradtak

 

A republikánus kongresszusi képviselők, akik jelen voltak az esemény kivizsgálására felállított bizottságban, többségében nem értettek egyet ezzel a magyarázattal. Tim Burchett, Tennessee állam republikánusa a vizsgálat következtetéseit „teljes kudarcnak”, az eredményeket pedig hamisnak nevezte.

 

„Jól tudják, ki lép be a Fehér Házba. Arcfelismeréssel rendelkeznek. […] Mindannyian tudjuk, hogy nem lehet odamenni a társadalombiztosítási szám megadása nélkül. […] Azt állítani, hogy csak egy hétvégi látogató volt, átverés. Ezt senki sem fogja bevenni” – indokolta Burchett.

 

„Minden alkalommal, amikor valami furcsa történik Biden elnökkel vagy családjával, vagy bármi köze van az adminisztratívájához vagy a Fehér Házhoz, úgy tűnik, soha senki nem talál választ” – mondta újságíróknak Nancy Mace dél-karolinai kongresszusi képviselő is.

 

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivőjének elmondása szerint az elnök bízik a nyomozókban, és fontos számára, hogy a nyilvánosságot részletesen tájékoztatták a nyomozás eredményéről.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!