Nyitókép: Emmanuel Durand, Pool via AP

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök letartóztatása egyet jelentene azzal, hogy háborút üzenünk Oroszországnak – írta Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök a kedden nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumokban. Hazája fogadja Putyint a jövő hónapban Johannesburgban tartandó BRICS-csúcson.

 

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen, így Dél-Afrikának, mint az ICC tagjának, a saját területén kell letartóztatnia. Dél-Afrika ezen diplomáciai dilemmája bíróság elé került, mivel az ország legfőbb ellenzéki pártja, a Demokratikus Szövetsége (DA) megpróbálja rákényszeríteni a kormányt, hogy vegye őrizetbe a Kreml vezetőjét, és adja át egy nemzetközi bíróságnak.

 

Ramaphosa azonban egy eskü alatt tett nyilatkozatában „felelőtlennek” minősítette a Demokrata Szövetség kérését, és kijelentette, hogy az ország biztonsága forog kockán.

 hirdetes_300x300  

 

„Oroszország világossá tette, hogy a regnáló elnök letartóztatása hadüzenet lenne“ – mondta Ramaphosa. „Alkotmányunkkal ellentétes lenne, ha megkockáztatnánk, hogy háborúba lépünk Oroszországgal” – írta. Hozzátette: ez ellentétes azzal a kötelességével, hogy megvédje saját hazáját.

 

A JAR az ICC szabályai alapján próbál kivételt szerezni, amely szerint a letartóztatás veszélyeztetheti „az állam biztonságát, békéjét és rendjét”.

A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen azzal a váddal, hogy Oroszország illegálisan kitoloncolta az ukrán gyerekeket hazájukból.

 

Paul Mashatile dél-afrikai alelnök a helyi médiának adott közelmúltbeli interjúiban azt mondta, hogy a kormány megpróbálja meggyőzni Putyint arról, hogy ne jöjjön el a dél-afrikai csúcstalálkozóra – de egyelőre sikertelenül.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!