Nyitókép: AP Photo/Manuel Balce Ceneta

 

Az ukrán hadseregnek még mindig van elegendő tartaléka az oroszok által megszállt területek felszabadítását célzó, folyamatban lévő ellentámadáshoz – jelentette ki Mark Milley, az amerikai hadsereg egyesített vezérkari főnöke kedden, hozzátéve, hogy az ukrán ellentámadás előrehaladását az orosz aknamezők és erődítmények lassítják.

 

Milley tábornok szerint Ukrajna „jelentős harci erővel rendelkezik“, amelyet még nem vetett be a folyamatban lévő offenzíva részeként.

 

A veszteségek ellenére az ukránok „megőrzik harci erejüket, és lassan, meggondoltan és kitartóan törnek át minden aknamezőn, ami egy kemény küzdelem“ – mondta Milley újságíróknak az Ukrajnát támogató nemzetközi koalíció virtuális találkozója után tartott keddi sajtótájékoztatón.

 hirdetes_810x300  

 

Elmondása szerint az ukrán katonáknak bonyolult aknamezőket, páncéltörő úttorlaszokat, lövészárkokat és az oroszok által felállított szögesdrót-akadályokat kell leküzdeniük. Ezért szerinte még távolról sem lehet arról beszélni, hogy az ukrán ellentámadás kudarcot vallott vagy elakadt. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy ez hosszú, kemény és véres folyamat lesz.

 

Milley tábornokkal együtt Lloyd Austin, a Pentagon vezetője lépett az újságírók elé, aki kiemelte, hogy a szövetségesek folyamatosan dolgoznak az ukrán hadsereg további megerősítésén.

 

„Még nem végeztünk, még mindig több harci erőt generálunk… Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az ukránok sikeresek legyenek”

 

– mondta Austin, miután találkozott az Ukrajna-barát koalíció illetékeseivel.

 

Emlékeztetett arra, hogy jelenleg csak Németországban három ukrán brigádot képeznek ki és fegyverkeznek fel, miközben az ukránok kiképzése más európai országokban is zajlik.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!