Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Mary Altaffer

 

Hétfőn Oroszország kilépett a Fekete-tengeri Gabonafolyosó Egyezményből, ma hajnaltól pedig minden ukrán ellenőrzés alatt álló fekete-tengeri kikötő felé haladó hajót potenciális katonai ellátmányt szállító járműnek tekint, és kilőheti. Ukrajna válaszul először jelezte, hogy szerinte ez csak egy újabb orosz blöff, aztán megfenyegette az orosz fekete-tengeri kikötőket, majd kijelentette, hogy a Nyugatnak segítenie kell az orosz blokád felszámolását, többek között amerikai F-16-os vadászgépek átadásával.

 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a TIME brit lapnak adott interjújában arról beszélt, hogy Ukrajna az orosz tengeri blokád ellenére is hajlandó megújítani a kereskedelmet az ukrán kikötőkben. Az orosz fenyegetést ugyanakkor blöffnek nevezte.

 

Később, csütörtökön az ukrán védelmi minisztérium közleményt adott ki, amelyben figyelmeztette az orosz kikötőkbe tartó hajókat, hogy Ukrajna ezeket potenciális célpontoknak tartja.

 

 hirdetes_300x300  

A kölcsönös fenyegetőzés a háború egy különös kereskedelmi mellékszálává kezd változni. A kereskedelmi hajók esetében ugyanis szinte kötelező árubiztosítást kötni, e nélkül az ügylet lebonyolítása vagy rendkívül megdrágul, vagy ellehetetlenül – ezért is próbálják a nyugatiak épp a biztosításokon keresztül kikényszeríteni például az oroszellenes szankciók betartását is.

 

Az ukránok politikai retorikai szinten hasonló hatást akarnak elérni, mint amit az oroszok. Azt egyelőre nem nagyon lehet tudni, hogy a nagy biztosítási cégek hogyan fognak erre reagálni, az elejtett félmondatokból úgy fest, száz százalékban még nem temették el a Gabonafolyosó Egyezményt.

 

Szintén csütörtökön Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter az EU-s tagállamok külügyminiszteri találkozóján arról beszélt, hogy Európa adjon amerikai F-16-os vadászgépeket Ukrajnának, hogy azzal számolhassák fel az o tengeri blokádot. (Megjegyezzük, az ukrán pilóták kiképzése még nem ért véget, tehát a gépeket nyugati pilótáknak kéne kezelniük, annak minden katasztrofális következményével együtt.)

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!