Nyitókép forrása: sita/ap

 

Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős uniós biztos jelölteti magát a novemberi hollandiai választásokon, a politikus a Munkáspárt (PvdA) és a Baloldali Zöldek (GL) közös listáján kap első helyet – írta csütörtökön a Volksrant napilap.

 

A 62 éves munkáspárti politikus, aki tíz év után tér vissza a holland politikába, már tájékoztatta döntéséről Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökét.

 

Timmermans a PvdA korábbi parlamenti képviselője, a második, Mark Rutte vezette kormányban pedig külügyminiszteri posztot töltött be. 2014-ben az Európai Bizottság többek között jogállamiságért felelős uniós biztosa és alelnöke lett, majd 2019-től az európai zöld megállapodás végrehajtásáért felelt a brüsszeli testületben.

 

 hirdetes_300x300  

A PvdA és a GL a hét elején jelentette be, hogy közös listán indul a hollandiai előrehozott parlamenti választásokon. Timmermans mindkét párt elsőszámú jelöltjének számít. A hivatalos döntést a közös csúcsjelöltről augusztusban jelentik be.

 

Timmermans főbb kihívói Dilan Yesilgöz igazságügyi miniszter, a Szabaddemokrata Néppárt (VVD) politikusa és Caroline van der Plas, a Gazdák és Polgárok Mozgalmának (BBB) listavezetője lesznek.

 

A legfrissebb, június végi közvélemény-kutatás szerint a VVD és a BBB fej-fej mellett áll,18 százalékos támogatottsággal.

 

A Mark Rutte vezette kormány júliusban lemondásra kényszerült, mivel a négypárti koalíció nem tudott megegyezni a menekültügyi reformokról. A kabinet azóta ügyvivő minőségben folytatja munkáját.

 

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.