Nyitókép: Mindaugas Kulbis | Credit: dpa / AP

 

Ukrajna valószínűleg még ebben az évben megkapja az amerikai F-16-os vadászgépeket. Ezt pénteken jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby a Fox News televíziónak adott interjújában.

 

Elmondta: Nem hiszi, hogy az F-16-osok önmagukban képesek megváltoztatni a helyzetet a harctéren, hozzátéve, hogy az ukrán hadseregnek most sokkal több lőszerre van szüksége.

 

A Fox News emlékeztet arra, hogy Douglas Sims amerikai tábornok a múlt héten megjegyezte, hogy az F-16-os vadászgépek Ukrajnába szállításának feltételei „nem ideálisak”. Azt is hangsúlyozta, hogy az oroszok még mindig elegendő légvédelmi eszközzel rendelkeznek, és hogy az a számú vadászgép, amelyet az Egyesült Államok Kijevbe küld, semmilyen módon nem fogja befolyásolni a jelenlegi ukrán ellentámadás menetét.

 hirdetes_810x300  

 

A NATO múlt heti vilniusi csúcstalálkozóján Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter 11 országgal írt alá memorandumot az ukrán pilóták F-16-os vadászgépekre való kiképzésének feltételeiről.

 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azonban „nukleáris fenyegetésnek” nevezte az F-16-osok esetleges Ukrajnába szállítását, utalva arra, hogy ezek a harci gépek képesek nukleáris fegyvereket szállítani.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!