Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis

 

Volodimir Zelenszkij szombaton Jens Stoltenberg NATO-főtitkártól kérte a NATO-Ukrajna Tanács gyors összehívását „Oroszország fekete-tengeri agresszív akciói miatt”. Oroszország hétfőn kilépett a fekete-tengeri gabonafolyosó-egyezményből, így ismét blokád alatt van az ukrán tengeri gabonaexport.

 

„Stoltenberggel a jelenlegi biztonsági helyzetről, főleg Oroszország Fekete-tengeren végrehajtott agresszív lépéseiről egyeztettünk. Bármilyen destabilizációs törekvés ebben a régióban, vagy exportútvonalaink megsértése mindenkire közvetlen negatív hatást gyakorolt. Az árválság a minimum, ami a következmények között lehet”

 

mondta az ukrán elnök, aki azt állítja, hogy Stoltenberggel a gabonaexport blokád alóli felmentéséről beszéltek.

 

Pár napja az ukrán külügyminiszter amerikai F-16-osokat kért a Nyugattól, hogy azzal számolják fel az orosz blokádot. Közben az EU igyekszik megoldást találni az ukrán gabona exportjára, nem kizárt, hogy a Duna játssza majd benne a főszerepet. Tény azonban, hogy az gabonafolyosó-egyezményből elsősorban az ukrán gabonát eladó nyugati cégek, és az azt olcsón felvásárló nem szegény országok (Nyugat-Európa, Törökország, Kína, India) jártak jól, és nem az afrikai országok, akikre hivatkozva Kijevben és Brüsszelben verik a tamtamot.

 hirdetes_300x300  

 

Körkép.sk, Ukrajinszka Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!