Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michal Dyjuk

 

Lengyelország ugyan nem fogja uralni Európát, de minden bizonnyal nagy befolyással bír majd a kontinens sorsának alakításában – mondta ki George Friedman magyar származású amerikai professzor és geopolitikai elemző. Azt is közölte ugyanakkor, hogy ennek feltételei is vannak.

 

Friedman szerint Lengyelország Európa védelmének földrajzi alapköve (az amerikai célok szempontjából – a szerk.) egy esetleges orosz támadás esetén. És az orosz támadás lehetősége a 2014-es ukrajnai forradalom idején vált valószínűbbé, mikor Moszkva a felkelést olyan eseménynek tekintette, amely amerikai szatellitállammá változtatja Ukrajnát – és ennek megfelelően kezdte felkészíteni hadseregét.

 

Az Egyesült Államok pedig megértette, hogy bár a legtöbb közép-kelet-európai ország ki akart maradni a nagyhatalmi vetélkedésekből, Lengyelország nem maradhatott.

 

 hirdetes_810x300  

„Oroszország kölcsönös fenyegetése volt az alapja az amerikai-lengyel kapcsolatoknak, amelyek Nagy-Britanniával együtt az oroszok elleni stratégia alapja volt. Washington ezért elkezdte Lengyelországot önellátó katonai erővé formálni azáltal, hogy fegyvereket és kiképzést biztosított, kiépítette a szükséges infrastruktúrát ahhoz, hogy háború esetén jelentős amerikai katonai jelenlétet tudjon fogadni”

 

írja Friedman friss elemzésében. Kiemelte, hogy lényegében az elmúlt három amerikai elnök hivatali ideje alatt a katonai felszerelés, a hírszerzési erőforrások és a kiképzőkapacitás mind Lengyelországba áramlott, amivel az Egyesült Államok (saját magának – a szerk.) biztonságos bázist hozott létre, és olyan erővel ruházták fel, amellyel szükség esetek „el lehet indulni kelet felé”.

 

„A brit védelmi miniszter (…) kijelentése, miszerint Lengyelorzág lesz Európa kiemelkedő katonai hatalma, szerintem észszerű. Képes lenne felvenni a versenyt és minden esélye meglenne a győzelemre is, ha a háború idáig terjedne”

 

fogalmaz az elemző.

 

Azt is leszögezi ugyanakkor, hogy Lengyelország erejét az adja, hogy hasznos az amerikai stratégia szempontjából. Arra is felhívta a figyelmet, hogy bár Lengyelország lehet katonai hatalom, nemzeti hatalommá csak akkor válhat, ha olyan gazdasági erőre tesz szert, amit fegyverként is tud használni. Nem mellesleg a feltételek között az is szerepel, hogy a lengyelek számára kedvezően alakul az ukrajnai háború.

 

„Amíg Lengyelország ezt nem teszi meg, nem mondhatja magát nagyhatalomnak”

 

írta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!