Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Az ukrán ellentámadás zátonyra futhat a lőszerhiány és az ukrán haderő kiképzésének hiánya miatt – közölte a The Wall Street Journalra hivatkozva az Ukrajinszka Pravda.

 

Az amerikai lap szerint, mikor Ukrajna tavasszal (valójában csak a nyár elején – a szerk.) elindította az ellentámadást, a Nyugat már tudta, hogy Kijevnek nincs elég jól kiképzett katonája és megfelelő mennyiségű felszerelése (gránátok, lőfegyvereke) az orosz hadsereg kiszorításához. Abban reménykedtek azonban, hogy az ukrán bátorság és álhatatosság ellensúlyozza a problémákat.

 

„Ez azonban nem történt meg. A széles és gyilkos aknamezők, a megerősített védvonalak és az orosz légi fölény nagymértékben blokkolták az ukrán egységek érdemi előrenyomulását. Az a veszély fenyeget, hogy az ellentámadás zsákutcába fut, ami azt eredményei, hogy rengeteg katona hal meg és haditechnika pusztul el bármilyen érdemi hozadék nélkül”

 

fogalmaz a WSJ.

 hirdetes_300x300  

 

Mivel az ukrán áttörés esélye csökken, Washington és szövetségesei egy hosszan tartó háború nyugtalanító lehetőségével néznek szembe, amely hatalmas mennyiségű modern haditechnika átadását és több kiképzést feltételez, amennyiben esélyt akarnak adni Kijevnek a győzelemre.

 

A WSJ arra is felhívja a figyelmet, hogy az USA-ban 2024 novemberében elnökválasztások lesznek, amelyen Joe Biden jelenlegi amerikai elnök is indul, és így a döntéshozók óvatosabbak lesznek Ukrajna támogatásának nagyságát illetően, mert az hatással lesz a választási kampányra is.

 

A lap szerint azonban Európában egyre több országvezető gondolja úgy, hogy Ukrajnának győznie kellene Oroszországgal szemben, hogy szavatolva legyen a kontinens biztonsága. Az európaiaknak ugyanakkor nincs elég erőforrásuk ahhoz, hogy kiszorítsák az Ukrajna egyötödét megszálló Oroszországot, és valószínűtlen, hogy Európa hajlandó lenne növelni Kijev támogatását abban az esetben, ha az USA Ukrajna iránti elkötelezettsége csökkenne. Ez utóbbi megállapítást a WSJ európai diplomaták név nélküli nyilatkozataira alapozta.

 

A nyugati diplomaták szerint Oroszország nem elég erős, hogy magához ragadja a kezdeményezést, de a légi fölény, amivel bír és a védvonalak, amelyeket kiépített, ellehetetlenítik az ukrán hadvezetést.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!