Nyitókép forrása: Ukrajna Déli Műveleti Parancsnokságának felvétele

 

Duna melletti ukrán kikötőket és gabonaraktárakat lőttek porrá az oroszok hétfőn – közölte a BBC. A csapásokra a NATO külső határának közelében került sor, a Duna túlpartján ugyanis már Románia található. A drónok légvonalban 200 méterre csapódtak be a román határtól, és mindössze 10 kilométerre a román Galati kikötővárostól.

 

A csapások egy konkrét célt szolgálnak: Oroszország igyekszik megsemmisíteni Ukrajna alternatív útvonalait, amelyen keresztül gabonát szeretne exportálni. Oroszország egy héttel ezelőtt kilépett a gabonaegyezményből, két nappal később pedig bejelentette, hogy minden ukrán kikötő felé tartó hajót katonai célpontként fog kezelni. Ezzel lényegében megújította az ukrán gabonaexport tengeri blokádját. Bár még van visszaút a gabonfolyosó-egyezményhez, ehhez azonban a Nyugatnak engednie kellene az orosz műtrágyaexportot, amire azonban eddig nem volt hajlandó, holott épp ez volt az oroszok eredeti feltétele.

 

Alternatív exportútvonalként merült fel ukrán részről a Duna, amely ha nem is akkora volumentben, de alkalmas lehetne az ukrán gabona Nyugatra szállítására. Az elmúlt évben a Dunán keresztül több mint 2 millió tonna gabonát exportáltak az ukránok. Ez hatalmas növekedés, tekintve, hogy 2021-ben alig 600 ezer tonnát úsztattak fel a folyón.

 

 hirdetes_300x300  

Az oroszok az egyetlen ukrán kézen maradt nagy fekete-tengeri kikötőt, Odesszát is lőtték, ahol a múlt éjszaka egy újabb gabonaraktár semmisült meg. Csak az elmúlt héten 60 ezer tonna gabona semmisült meg a csapásokban.

 

A Duna melletti raktárakat ért támadások során az oroszok 15 öngyilkos drónt lőttek ki a célpontokra, ezekből az ukránok 3-at tudtak megsemmisíteni.

 

Körkép.sk, BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!