Nyitókép: Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Az Afrikába irányuló ukrán gabonaexportot felváltja az orosz export – jelentette be hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután Moszkva a múlt héten kilépett az ukrán kikötők gabonakiviteléről szóló megállapodásból.

 

„Oroszország folytatja intenzív erőfeszítéseit, hogy Afrikát gabonával, élelmiszerrel, műtrágyával és más termékekkel lássa el“ – mondta Putyin a Kreml honlapján közzétett nyilatkozatában.

 

„Garantáljuk, hogy országunk kereskedelmi alapon és ingyenesen is képes pótolni az ukrán gabonát” – tette hozzá Putyin.

 hirdetes_810x300  

Július 17-én Oroszország megtagadta a gabonaszerződés meghosszabbítását, amely lehetővé tette a gabona biztonságos exportját Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből a folyamatban lévő háború idején. Az orosz védelmi minisztérium ezt követően figyelmeztetett, hogy július 20-tól a Fekete-tengeren az ukrán kikötőkbe tartó összes hajót katonai rakomány lehetséges szállítójaként jelöli meg, és ellenséges hajóként kezeli.

 

Az Afrikai Unió sajnálatát fejezte ki Moszkva azon döntése miatt, hogy kilép a gabonaexport-megállapodásból. Humanitárius szervezetek szerint Afrika erősen függ az Oroszországból és Ukrajnából érkező gabonaimporttól.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.