Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin

 

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter hétfőn bejelentette, hogy az ukrán pilóták kiképzése az amerikai F-16-os vadászgépek használatára augusztusban elkezdődik. Elmondása szerint a kiképzés legalább fél évig tart majd, ez idő alatt Ukrajnának ki kell építenie „bizonyos” infrastruktúrát a vadászgépek számára.

 

Ez utóbbi kijelentés arra vonatkozik, hogy Ukrajna területén jelenleg nincs olyan repülőtér, amely alkalmas lenne az F-16-osok fogadására. A gépek átadása sokak szerint azért vet fel kérdőjeleket, mert ha Ukrajna területén nincs felszállóhely, akkor a NATO területéről kell őket indítani, ami viszont azt jelenti, hogy a NATO közvetlenül részt vesz az oroszok elleni hadműveletekben.

 

Reznyikov szerint az amerikai vadászgépek valamikor a jövő tavasszal jelenhetnek meg az ukrajnai légtérben.

 

 hirdetes_300x300  

A kiképzés várhatóan Dániában és Hollandiában lesz majd. A britek is jelezték, hogy hajlandók részt venni a kiképzésben, ám ez inkább politikai kijelentés volt, mivel a briteknek nincsenek F-16-os vadászgépei (az sem mellékes, hogy az ilyen nyilatkozatokkal igyekeznek jobban bevonni az USA-t az ukrajnai konfliktusba).

 

Reznyikov szerint az F-16-osok már most is nagyban hozzájárulhatnának ahhoz, hogy az ukrán ellentámadás sikeresebb lehessen.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!