Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jae C. Hong

 

Kiderült, hogy az egész ukrán haderő és gazdaság összeomlana Magyarország támogatása nélkül. Ez a függés persze politikai szinten egyáltalán nem látszik, Kijev olyan arroganciával és gőggel beszél Budapesttel, mintha Magyarország minimum egy másik ellenséges ország lenne. Ennek ellenére a tény, hogy a magyar és török üzemanyag-szállítások nélkül Ukrajna bedobhatná a törölközőt – üzemanyag nélkül nincsenek hadműveletek, nincs gazdaság.

 

Az Ukrán Vámszolgálat adatai szerint Ukrajna egyre több gázolajat importál Magyarországról és Törökországból, közölte a Handelsblatt. A MOL ugyanis az elmúlt fél évben folyamatosan növelte üzemanyagszállításait Ukrajnának, amelyre az EU-tól külön engedélyt is kapott.

 

Törökország hasonló helyzetben van, de mivel Ankarával szemben Kijev sokkal körültekintőbben válogatja meg szavait, ez nem annyira feltűnő.

 

 hirdetes_810x300  

A magyar támogatás gazdasági alapját az adja, hogy az orosz olajra kivetett uniós embargó alól Magyarország kivételt harcolt ki, így az olcsóbb orosz kőolajból származtatott üzemanyagokat versenyképesen tudja értékesíteni Ukrajnának.

 

És épp a magyar szankcióellenes politika és az így megvalósuló magyar szállítások tették lehetővé Ukrajna számára, hogy elkerülje a megsemmisítő üzemanyaghiányt. Magyar dízellel működtetik a kritikus infrastruktúrákat kiszolgáló áramtermelőket is. 

 

Ettől függetlenül, a gyakorlatilag megsemmisült ukrán ipar és az megszállt, illetve letarolt területek miatt az ukrán üzemanyag-fogyasztás mértéke a háború előttihez képest a felére zsugorodott. A számos ukrán olajfinomítóból ma már csak egyetlen egy üzemel.

 

Ma már az üzemanyag-szállításban több ország is szerepet vállal. A csővezetékes ellátásban Magyarországnak és Szlovákiának van szerepe, Lengyelországból és Romániából vasúton érkezik az üzemanyag.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.