Nyitókép forrása: Twitter/Sztab Generalny WP

 

Lengyelország elkezdte még intenzívebben megerősíteni a Fehéroroszországgal közös határszakaszát, és újabb katonákat és péncélosokat küld keleti határához. Az ok, hogy a Prigozsin-féle puccskísérletet követően több ezer Wagner-katona jelent meg Fehéroroszországban, Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök pedig kijelentette, hogy a Wagner engedélyt kért tőle, hogy „Varsóba kirándulhasson”. Bár egy újabb nyílt konfliktusnak egyelőre kicsi az esélye, a különböző fedett vagy diverzáns hadműveletek előfordulása nőhet a NATO keleti határainál. Ez pedig eszkalációs probléma.

 

Lengyelországnak 400 kilométer hosszú közös határa van Fehéroroszországgal, ráadásul Minszk már az Ukrajna elleni invázió megindításakor is engedte, hogy az orosz csapatok területén fejlődjenek fel a Kijev elleni offenzívánál. A lengyel aggodalmak tehát megalapozottak. Egy évvel az invázió előtt pedig Fehéroroszország szervezett migrációval próbálta destabilizálni Lengyelország keleti régióját.

 

A lengyel tankok és páncélosok 200 járműből álló konvoja hétfőn el is indult a keleti határhoz:

 

 hirdetes_810x300  

 

Lukasenka nemrég szándékosan olajat öntve a tűzre kijelentette, hogy a Wagner-csoport dühös Lengyelországra, amiért az nagy mennyiségű fegyvert adott át Ukrajnának, és ezért engedélyt kért Lukasenkától, hogy kirándulhassanak egyet Varsóban. A fehérorosz elnök szerint ő ezt (egyelőre) megtiltotta a Wagnernek.

 

Időközben azonban olyan hírek is megjelentek, miszerint a Wagner a fehérorosz katonasággal közös hadgyakorlatba kezdett a lengyel határhoz közel eső Brestnél. Egyesek szerint ez az információs háború része, és az a célja, hogy Varsót eltántorítsák Ukrajna további támogatásától, illetve, hogy jelezzék a NATO felé, hogy adott esetben döntenie is kellhet, hogy saját tagállama vagy Ukrajna miatt akar aggódni.

 

Mi azért hozzátesszük, hogy Litvánia is ott lehet a potenciális célpontok listáján. A litván-lengye-fehérorosz hármas határtól egy alig 104 kilométeres keskeny szakaszon érintkezik Litvánia és Lengyelország. A Suwalki-folyosónak nevezett vonalat keletről Fehéroroszország, nyugatról Kalinyingrád fogja közre. Ez a NATO keleti szárnyának legsebezhetőbb pontja, mert ha itt áttörnének az oroszok, akkor mind a három balti országot elvágnák a NATO többi részétől.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!