Nyitókép: Shutterstock

 

A brit hírszerzés szerint a fekete-tengeri orosz flotta arra készül, hogy blokádot von az ukrán kikötők köré – közölték londoni védelmi szakértők szerdán.

 

A brit védelmi minisztérium szerdai jelentése szerint a Szergej Kotov orosz hajó már a Boszporusz és az odesszai kikötő között járőrözik. A hírszerzési jelentés azt állítja, hogy orosz hajók egy csoportja Ukrajnába tartó kereskedelmi hajókat foghat majd el.

 

Oroszország a múlt héten nem hosszabbította meg az ukrán gabona tengeri szállítását lehetővé tevő, ENSZ- és török közvetítéssel tavaly létrejött fekete-tengeri gabonakezdeményezést.

 hirdetes_810x300  

 

A 2022 júliusában Isztambulban aláírt és már kétszer megújított megállapodás lehetővé tette, hogy Ukrajna a gabonáját az orosz blokád ellenére a Fekete-tengeren keresztül exportálja. Az elmúlt évben csaknem 33 millió tonna gabona hagyta el az ukrán kikötőket.

 

A brit védelmi minisztérium hírszerzési értékelése szerint amíg érvényben volt a megállapodás, „Oroszország általában tartózkodott attól, hogy a dél-ukrajnai kikötők polgári infrastruktúráját támadja. Mivel Oroszország nem újította meg az egyezményt, a Kreml valószínűleg kevésbé érzi magát politikailag korlátozva, és azért próbál célpontokat támadni Odesszában, mert úgy véli, hogy Ukrajna katonai eszközöket tárol ezeken a területeken”.

 

James Cleverly brit külügyminiszter arra figyelmeztetett hogy „Nagy-Britannia szerint Oroszország az ukrán élelmiszer-export ellehetetlenítése érdekében civil hajókat is megtámadhat a fekete-tengeri térségben”.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!