Nyitókép forrása: SITA/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP, File

 

Friedrich Merz, a német kereszténydemokrata CDU elnöke elutasította a feltételezést, hogy pártja – amely jelenleg a legnépszerűbbnek mondható a mezőnyben – akár csak helyi szinten együttműködjön a szélsőjobboldali AfD-vel. A nyilatkozatra azután került sor, hogy a sajtó pellengérre állította Merzet, amiért úgy nyilatkozott, hogy tiszteletben kell tartani az önkormányzati választások eredményeit (amelyen az AfD kisebb győzelmet aratott).

 

Merz vasárnap a német ZDF televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy azokban a régiókban, ahol az AfD jelöltjeit választották meg, „természetesen a CDU keresi a lehetőségeket a munka folytatására”, és hangsúlyozta, hogy „tiszteletben kell tartani a választások eredményeit”.

 

A baloldal és a liberális mainstream ugyanakkor módszeresen próbálja elszigetelni az AfD-t, valami nagyon hasonlót lehet ott is látni, mint Szlovákiában a SMER kapcsán.

 

 hirdetes_810x300  

A dilemma nehézségét az adja, hogy az AfD egyre kevésbé megkerülhető, jelenleg az ország második legnagyobb támogatottságával bíró pártja, a felmérések 20 százalékra mérik (járt már 22 százalékon is), amivel megelőzte a legnagyobb kormánypártot, a szocdem SPD-t is (18 százalék). A CDU 27 százalékon áll.

 

Az AfD elutasítja a tömeges bevándorlást, kritizálja a szankciós politikát és a háborús narratívát. A párt a felméréseken 4 keletnémet tartományban a legnépszerűbbnek számít.

 

A CDU ugyanakkor különösen nehéz helyzetben van. Ha továbbra is eleget tesz a sajtó elvárásainak az AfD kapcsán, azzal az önkormányzatok irányítását a baloldali-liberális szövetségek kezére játssza.

 

Az sem mellékes szempont, hogy az AfD-ben jelentős számú egykori CDU-s politikus van, akik anno elégedetlenek voltak azzal, ahogy Angela Merkel a pártot jobbról betolta középre, és gyakorlatilag liberális agendát vállalt fel. Ebből kifolyólag az AfD hamarosan tovább nőhet, méghozzá a CDU rovására, főleg, hogy a német gazdasági problémák a háború elhúzódása és a szankciós politika miatt mélyülnek.

 

A CDU-n belül is vannak azonban kerékkötői a liberális béklyók feloldásának, és egyes frakciótagok, majd a sajtó megszokott nyomásgyakorlása miatt Merz végül visszakozott, és a vasárnapi nyilatkozatát a Twitteren próbálta ellensúlyozni:

 

„Hogy még egyszer világossá tegyem: a CDU álláspontja továbbra is érvényes. Nem lesz önkormányzati szintű együttműködés a CDU és az AfD között”

 

írta.

 

Az AfD társelnöke, Alice Weidel szintén a Twitteren közölte, hogy nem történt semmi meglepő:

 

„Már hetekkel korábban jeleztem, hogy a CDU nem fog tárgyalni. A CDU-t a baloldal csapdába csalja, a Zöldek egyszerű gyalogjává változtatja. Ingadozásuk jellemző tünete, hogy Friedrich Merz ismét meghátrált. Ettől függetlenül az AfD továbbra is hajlandó együttműködni minden parlamenti párttal, amely szívén viseli hazánk sorsát és támogatják a józan észhez való visszatérést”

 

fogalmazott.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!