Nyitókép forrása: SITA/Alexander Ryumin/TASS Host Photo Agency Pool Photo via AP

 

Az afrikai országvezetők pénteken az ukrajnai háború lezárását szorgalmazó béketervükkel bombázták (immáron másodszor) Vlagyimir Putyon orosz elnököt. Több ország az ukrán gabonaexport blokádjának feloldását is szorgalmazta. Moszka csaknem két héttel ezelőtt lépett ki a fekete-tengeri gabonafolyosó-egyezményből, így az ukrán tengeri gabonaexport ellehetetlenült.

 

Az afrikai országok nem bírálták közvetlenül Oroszországot, hiszen a találkozón a felek a külkapcsolatok elmélyítéséről, ingyen gabonaszállítmányokról állapodtak meg. Putyin nemrég 50 ezer tonna gabonát ígért oda hat afrikai országnak az élelmezési válság enyhítése céljából. Az afrikai országok szerint azonban ennyi nem elég, ők a háború lezárását is követelik.

 

„Ennek a háborúnak véget kell vetni, és csak az igazságosság és az észszerűség mentén zárulhat le. Az energia- és gabonaellátási zavaroknak azonnal véget kell vetni. A gabonakereskedelmet meg kell hosszabbítani az afrikaiak javára”

 

– mondta Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke.

 hirdetes_810x300  

 

Denis Sassou Nguesso, a Kongói Köztársaság elnöke kijelentette, hogy az afrikai béketervet „komolyan kell venni, nem szabad azt senkinek alábecsülnie. Ismét mindenkit felszólítunk az európai béke helyreállítására” – mondta.

 

Macky Sall szenegáli elnök az eszkaláció enyhítésére szólított fel, Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök pedig a „konstruktív elkötelezettség és tárgyalás” mellett érvelt.

 

Körkép.sk, Reuters.com

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!