Nyitókép: PAP/Artur Reszko

 

Az Alekszandr Lukasenko fehérorosz vezető által a lengyel határon megrendezett hibrid támadás az Ukrajna elleni orosz agresszió előjátéka volt – mondta a lengyel miniszterelnök. Mateusz Morawiecki szavai szerint Lengyelország több mint két éve „a keleti határ ellen irányuló hibrid támadásoknak” van kitéve.

 

Azt mondta, hogy a migránsok „egy Oroszország és Fehéroroszország által tervezett művelet részeként” próbáltak illegálisan átjutni Lengyelországba, amelynek célja a lengyel államiság és rend megbontása volt.

 

Morawiecki hozzátette, hogy a lengyel rendőrség, hadsereg és határőrség adatai szerint csak az idén több mint 16 ezer migráns próbált meg illegálisan átjutni Lengyelországba. A lengyel miniszterelnök azt is elmondta, hogy Lukasenko „támadása a lengyel határ ellen”, valamint a „mesterségesen létrehozott migránsválság” az Ukrajna elleni orosz támadás „előjátéka” volt.

 hirdetes_810x300  

 

Morawiecki az újságírók előtt aláhúzta: Moszkva és Minszk azt várták, hogy „Lengyelország összeomlik, mint egy kártyavár”. A migránsok támadását azonban sikerült megfékezni a Jog és Igazságosság (PiS) párt vezette kormány politikájának köszönhetően.

 

A miniszterelnök az orosz Wagner-csoport zsoldosai által jelentett fenyegetést is megemlítette, akik a közelmúltban települtek át Fehéroroszországba. Elmondta, hogy a Wagner-csoport egy „rendkívül veszélyes zsoldoscsapat”, akik háborús bűnöket követtek el Afrikában, Ukrajnában és a Közel-Keleten.

 

Morawiecki hangsúlyozta, hogy a lengyel határt védő katonák erőfeszítései, valamint a Jog és Igazságosság párt vezette kormány által bevezetett intézkedések nélkül „a Wagner-csoport két órán belül Varsóban lenne”.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!