Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evan Vucci

 

Az Egyesült Államok kormánya szükség esetén pótlólagos költségvetési forrásokat fog kérni a kongresszustól Ukrajna további támogatására, ha elfogy az idei évre szánt 38 milliárd dolláros (mintegy 13 260 milliárd forintos) keret – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági koordinátora pénteken.

 

John Kirby ugyanakkor hozzátette, hogy a jelenlegi számítások szerint a tavaly elfogadott összeg elegendő lesz a pénzügyi év végéig, amely szeptemberben zárul.

 

Egy pénteki sajtóbeszélgetésen a fehér házi illetékes az orosz légvédelem által az ukrán határ közelében orosz terület felett lelőtt rakétákkal kapcsolatban kijelentette: az Egyesült Államok nem ösztönzi Ukrajnát, hogy Oroszországon belül hajtson végre támadást, nem nyújt támogatást ilyen tevékenységhez.

 

 hirdetes_810x300  

John Kirby kérdésre válaszolva határozottan tagadta, hogy Ukrajna területén amerikai harcoló katonai személyzet tartózkodna, amely a harctéren ukrán katonákkal közösen bevetésen venne részt. Hozzáfűzte, hogy az Ukrajnában állomásozó amerikai katonák a kijevi nagykövetség katonai attaséi hivatalának dolgoznak, a többi között azon, hogy ellenőrizzék az Ukrajnába küldött katonai támogatás felhasználását.

 

Joe Biden elnököt idézve kijelentette, hogy az Egyesült Államok katonái nem fognak harcolni Ukrajnában, ahogy ez a múltban sem történt meg.

 

A tájékoztatón elhangzott: az Egyesült Államok álláspontja szerint Oroszország elszigeteltségét mutatja, hogy Észak-Koreával tárgyal védelmi együttműködésről. Az Egyesült Államok figyelemmel kíséri az orosz-kínai védelmi kooperáció erősítésére irányuló törekvéseket is, ugyanakkor továbbra sem lát arra utaló jelet, hogy Kína halált okozó fegyverzettel látná el az orosz haderőt.

 

A héten Phenjanban tartott észak-koreai-orosz-kínai politikai találkozókról szólva John Kirby megjegyezte, az augusztus közepén Camp Davidben megvalósuló amerikai-japán-dél-koreai csúcs tükrözi azt a törekvést, hogy növeljék a biztonságot a Koreai-félsziget térségében.

 

A Fehér Ház pénteken jelentette be: Joe Biden augusztus 18-án a japán miniszterelnököt és a dél-koreai elnököt fogadja Camp Davidben, hogy a háromoldalú szövetség megerősítéséről tárgyaljanak, valamint az indiai- és csendes-óceáni térségen is túlnyúló együttműködésről egyeztessenek.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!