Nyitókép forrása: SITA/Pontus Lundahl/TT via AP

 

Csehország jelenleg erősen támogatja az Európai Unió bővítését, de nem a konszenzuális döntéshozatal megváltoztatását – jelentette ki Martin Dvorák cseh Európa-ügyi miniszter abban az interjúban, amelyet szombaton hozott nyilvánosságra a CTK hírügynökség.

 

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió következő bővítése előtt néhány tagállam valószínűleg követelni fogja a szervezet intézményi működésének módosítását.

 

Elsősorban arról várható vita – mutatott rá Martin Dvorák -, hogy az EU áttérjen-e az eddigi konszenzuális döntéshozatalról a többségi döntéshozatalra.

 

 hirdetes_810x300  

„Csehországnak jelenleg az az álláspontja, hogy erősen támogatja az EU további bővítését, de nem a konszenzustól való eltérést” – szögezte le a cseh Európa-ügyi miniszter, a Polgármesterek és Függetlenek Párt (STAN) képviselője.

 

„Soha nem titkoltam, hogy én euroföderalista vagyok. Úgy vélem, hogy az EU-nak hatalmas gazdasági potenciálja van, de politikai erejét nem képes teljes mértékben kihasználni. Még nem az a blokk, amely a sakktáblán az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, India és más nagy játékosok között állhatna, mert még mindig csak 27 külön országról van szó, s a belső egyeztetés bonyolult” – idézte Martin Dvorák szavait a CTK.

 

Az ukrajnai háború ugyanakkor megmutatta, hogy az EU a konszenzuális szavazás betartásával is képes volt az egységes fellépésre.

 

„Világosan látom, hogy a konszenzuálisan hozott döntésnek sokkal nagyobb az ereje és a súlya, mintha bárkit is leszavaznánk” – tette hozzá a politikus. Szerinte minden döntéshozatali modellnek megvannak a maga előnyei és hátrányai is.

 

A miniszter úgy látja: pillanatnyilag egyetlen tagállamjelölt sincs nagyon közel a szervezetbe való belépéshez, ezért a várható viták elhúzódására lehet számítani.

 

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!