Nyitókép: PAP/Wojtek Jargiło

 

Az orosz Wagner-csoport zsoldosai azért állomásoznak Fehéroroszországban, hogy különböző, Lengyelország ellen irányuló válsághelyzeteket idézzenek elő – mondta a lengyel kormánypárt vezetője.

 

Jarosław Kaczyński a lengyel közszolgálati rádió azon kérdésére, hogy a Fehéroroszországban állomásozó Wagner-csapatok fenyegetést jelenthetnek-e Lengyelországra, azt mondta: „Azért vannak Fehéroroszországban, hogy különféle válsághelyzeteket teremtsenek, amelyek elsősorban Lengyelországot veszik célba”.

 

A lengyel kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) vezetője, aki egyben miniszterelnök-helyettes is, hozzátette: „Hogy ezek a válságok hogyan fognak kinézni, hogy a hibrid hadviselés folytatása lesz-e (…) vagy valami rosszabb, azt még nem tudjuk. Erre fel kell készülnünk”.

 hirdetes_810x300  

 

Kaczyński kijelentette: „Ma új helyzet alakult ki a fehérorosz határon. (…) Minden szükséges intézkedést megteszünk, előkészületeket teszünk, bővítjük a védelmet, hogy (…) ezek az akciók ne legyenek sikeresek”.

 

Mateusz Morawiecki miniszterelnök csütörtökön azt mondta, hogy a lengyel határt védő katonák erőfeszítései, valamint a Jog és Igazságosság kormánya által bevezetett intézkedések nélkül „a Wagner-csoport két órán belül Varsóban lenne”.

 

A jelenleg mintegy 8000 harcost számláló Wagner-csoportot a keleti Mogiljev régióban lévő Oszipovicsij közelében lévő egykori katonai támaszponton állomásoztatják. Július 13-án az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy a Wagner a június végi meghiúsult lázadást követően „semmilyen jelentős minőségben” nem vesz többé részt az ukrajnai harci műveletekben.

 

Körkép.sk, wpolityce.pl nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.