Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Sam Mednick

 

Több ezer nigeri tüntetett Franciaország niameji nagykövetsége előtt vasárnap. Szombaton kiáltotta ki magát Niger új vezetőjének Abdourahmane Tchiani tábornok, miután sikeresen végrehajtott egy katonai puccsot. Ha hinni lehet a helyszíni beszámolóknak, a francia nagykövetség előtt a puccsisták mellett tüntettek. Sokat elárul a helyzetről, hogy a tömegben előkerült a nigeri és az orosz zászló is. Vélhetően a tüntetés az új vezetés nemzetközi elismerésének kieszközlését szolgálja.

 

Franciaország 1500 katonát állomásoztat az országban, a puccs miatt felfüggesztették a költségvetési támogatást az egykori gyarmat részére. Milyen jelentősége van a nigeri katonai puccsnak? 

 

1. Mi is történt Nigerben?

 

Július 26-án katonák jelentek meg az állami televízióban, és azt állították, hogy Mohamed Bazoum elnököt őrizetbe vették és átvették az ország irányítását. A nigeri külügyminiszter csütörtökön még arról számolt be, hogy tárgyalások zajlanak, pár órával később azonban a hadsereg vezetője bejelentette, hogy támogatja a puccsot. Szombaton a katonai vezetés lényegében hivatalossá tette a hatalomátvételt.

 hirdetes_300x300  

 

2. Mitől olyan fontos Niger, hogy a világ felkapta a fejét?

 

Niger legalább három szempontból is nagy jelentőséggel bírt. Franciaország és Európa számára a terrorizmus elleni harc egyik kulcsterülete volt, eddig nyugati szövetséges. Az Egyesült Államok katonai drónbázissal rendelkezik az országban, amelyet az al-Kaida és az Iszlám Állam ellen vetettek be.

 

Niger a migráció tekintetében is fontos ország, ezért az EU eddig szövetségesnek tekintette az illegális migráció megfékezésében. Niger nem forrás-, hanem tranzitország, és az EU-tól 1 milliárd eurót kapott 2017 és 2020 között migrációellenőrzési intézkedések bevezetésére.

 

Niger a világ legmagasabb népszaporulatával rendelkező országainak egyike, így idő kérdése, és forrásországgá válik a migráció tekintetében.

 

3. Az urán a lényeg

 

De ami mind közül a legfontosabb, Niger Afrika második és a világ hetedik legnagyobb urántermelője, és termelésének nagy részét Franciaországba exportálja – legalábbis a puccs előtt még így volt.

 

Niger adja az urán globális termelésének 5 százalékát, csak a franciák a teljes ellátásuk 37 százalékát szerzik be az afrikai országtól, márpedig Franciaországban az atomenergia szent grálnak számít. Az EU uránigényének 24 százaléka jön Nigerből.

 

Egyelőre nem tudni, hogy lesz-e hatása az uránexportra a puccsnak. A korábbi öt erőszakos hatalomátvételt követően az uránszállításoknál nem történtek fennakadások. Most azonban az orosz-nyugati egymásnak feszülés miatt teljesen más körülmények uralkodnak. A nigeri urántermelésben francia, kanadai és dél-koreai cégek is szerepet játszanak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!