Nyitókép: Getty Images

 

A Fehér Ház hétfőn bírálta Dmitrij Medvegyev orosz képviselő nyilatkozatát, akinek az elmondása szerinte Oroszország atomfegyverhez folyamodhat, ha Ukrajnának sikerül az ellenoffenzívája.

 

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője „felelőtlenségnek” minősítette az ilyen retorikát. Hozzátette azonban, hogy az Egyesült Államok egyelőre nem észlelte semmilyen jelét annak, hogy Oroszország felkészült volna az atomfegyverek bevetésére.

 

„A nukleáris fegyverek alkalmazása Ukrajnában vagy máshol katasztrofális lenne a világ számára, és súlyos következményekkel járna Oroszország számára” – mondta a szóvivő. „Továbbra is figyelemmel kísérjük ezt, de nem láttunk okot arra, hogy módosítsuk nukleáris stratégiánkat, és annak sem láttuk semmi jelét, hogy Oroszország atomfegyver bevetésére készülne” – tette hozzá.

 hirdetes_810x300  

 

Medvegyev volt orosz miniszterelnök és elnök, aki jelenleg az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának alelnöke, vasárnap jelentette be a legújabb fenyegetést a közösségi oldalán.

 

„Képzeljék el, ha sikeres lenne a NATO által támogatott támadás, és elszakítanák a területünk egy részét, nos, akkor kénytelenek lennénk nukleáris fegyvert használni“ – mondta Medvegyev, aki szerint Oroszországnak ebben az esetben atomdoktrínájának megfelelően kellene cselekednie. „Nem lenne más lehetőség. Tehát ellenségeinknek imádkozniuk kell harcosaink sikeréért. Ők gondoskodnak arról, hogy ne gyúljon ki egy világméretű nukleáris tűz“ – jelentette ki.

 

Medvegyev ismét atomfegyverekkel fenyeget és elismerte, hogy Oroszország elveszítheti a háborút

 

Joe Biden amerikai elnök ebben a hónapban kijelentette, hogy nem hiszi, hogy Oroszország atomfegyvert használna.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!